Annons

Borås på väg ur slutspelet: ”Jag sänkte mitt eget lag”

Borås Basket är på väg ut ur SM–slutspelet.
Norrköping satte effektivt stopp för lagets anfallsvapen – och stjärnguarden Nimrod Hilliard stannade på sju poäng.
– Jag sänkte mitt eget lag när vi behövde vinna som mest. Det känns hemskt, säger Hilliard.
Basket • Publicerad 20 april 2018

Borås pointguard och lagets hjärta (som snittat 19 poäng under säsongen) står på hallgolvet och tittar upp mot den stora tavlan.

Fredagsföreställningen, som inte bara skulle kvittera den dramatiska semifinalserien, utan också visa hemmapubliken att Borås var ett lag för final, blev till en svårbegriplig flopp.

”Jag har svårt att förstå. Det såg ut som en träningsturnering i augusti, fjärde matchen på tre dagar, tidigt en morgon.”
Annons

Norrköping fokuserade på att plocka bort i tur och ordning just Hilliard och Jakob Sigurdarson – och med det gjort kunde amerikanen läsa 69–81 i stora siffror efteråt.

– Man får räkna med att motståndarna fokuserar på sin uppgift. Men det spelar ingen roll. Vad gjorde jag? Sju poäng och flest turnovers av alla. Jag ledde inte laget som man kan kräva, det var absolut den värsta matchen jag varit med om under säsongen, säger Nimrod Hilliard.

Finns det några förklaringar i matchplanen?

– Nej, våra coacher hade en bra matchplan, det var vi ute på planen som hade svårt att styra upp det. Jag satte inte ens mina öppna skottlägen och då vinner man inga matcher. Sedan är Norrköping ett bra basketlag, det gjorde ett bra jobb, det ska man inte ta ifrån dem.

Gästernas landslagsmeriterade guard Mikael Lindquist hade inga problem med att ge sin syn på vad som avgjorde:

– Tim (Schüberg), Johnell (Smith) och Edvin (Stark) gjorde ett fantastiskt försvarsjobb på Nimrod. Han är såpass skicklig att gör han 15 poäng känns det helt okej för oss, nu stannade han på sju. Jag tycker även att vi hade kontroll på Sigurdarson, även om han alltid sänker några treor. Spelar vi så här i försvarsspelet hemma på tisdag tror jag det vill mycket till för att stoppa oss, säger Lindquist.

Boråscoachen Henrik Svensson vet inte i vilken ända han skall börja att sammanfatta. Svensson tvingades ta timeout bara 3.37 minuter in på matchen – då ledde Norrköping med 13–2.

– Jag måste säga att jag är chockad över hur det såg ut de första minuterna. Jag har svårt att förstå. Det såg ut som en träningsturnering i augusti, fjärde matchen på tre dagar, tidigt en morgon. Jag är bara riktigt irriterad, och det här håller såklart inte om vi ska ha någon chans att vända det här.

Resultatet innebär att Borås nu har sex raka förluster på hemmaplan – men varken coach Svensson eller Nimrod Hilliard vill skylla på nerver.

– Det finns säkert flera faktorer, om det är hjärnspöken, att motståndarna lyfter sig i Borås eller att vi invaggas i en falsk säkerhet efter en bortaseger vet jag inte. Men vi måste hitta en lösning. Annars är det här snart gameover, säger Henrik Svensson. Sedan självklart, Nimrod är inte i toppform efter lång frånvaro under säsongen, men vi ska hjälpas åt att vända det här.

Annons

Borås måste vinna på tisdag i Norrköping – och därefter ytterligare två matcher för att ta sig till SM–final.

– Vi ska vinna på tisdag, det är det enda vi behöver tänka på nu. Vinst på tisdag, sedan är det match igen, säger Hilliard.

David AxelssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons