Annons

Borås föll – och nu är fjärdeplatsen hotad

Borås Basket vände underläge till ledning sent – men tappade ändå i slutminuterna mot Uppsala. Nu är fjärdeplatsen, som ger hemmaplansfördel i kvartsfinalen, hotad.– Varje individ måste ta ansvar nu, säger Jonte Karlsson, coach.
Basket • Publicerad 7 februari 2017
Uppsalas Jonathan Person gjorde 19 poäng och var en av anledningarna till att Trayvonn Wright och Jakob Sigurdarson fick återvända till Borås med en förlust i bagaget. Foto: Sven-Olof Ahlgren/UNT
Uppsalas Jonathan Person gjorde 19 poäng och var en av anledningarna till att Trayvonn Wright och Jakob Sigurdarson fick återvända till Borås med en förlust i bagaget. Foto: Sven-Olof Ahlgren/UNT

Inför slutspurten av ligaspelet ser det ut att blir Borås Basket och Uppsala som kommer att fajtas om tabellens fjärdeplacering – den som ger hemmaplansfördel i kvartsfinalserien.

I går möttes lagen. Uppsala vann med 76–73 – och klev därmed upp på lika många poäng, 24, som Borås. Upplandslaget har dessutom två matcher mindre spelade än Borås.

Annons

– Det är klart att Uppsala har en fördel nu, men det är upp till bevis som gäller. De har två möten kvar med Södertälje, och sedan möts vi i sista omgången i Boråshallen, säger Jonte Karlsson.

Även Jämtland och Nässjö är med i kampen om fjärdeplatsen.

– Vi har haft en så konstig säsong, med många skador, folk på fel position, hjärtoperation för mig – fan vet allt. Men samtidigt, det gäller att prestera i stället för att hitta bortförklaringar. Jag tycker det viktiga nu blir att hitta rätt i defensiven och att sätta det under slutskedet av serien. Vi är inte sämre borta än hemma, och kan slå alla lag. Så hur vi spelar är viktigare än att komma fyra, säger Jonte Karlsson.

Gårdagens match var jämn, och båda lagen var i ledning flera gånger. I slutperioden hämtade Borås in ett niopoängsunderläge, och laget ledde med tre poäng med drygt tre minuter kvar att spela.

Sedan avgjorde Uppsala med åtta raka poäng.

– Vi tog timeout, jag sa att vi skulle fokusera på att Anton Gaddefors inte skulle få skjuta – och fem sekunder senare får han ett skottläge och sätter en trea. Då blir man besviken som coach, säger Jonte Karlsson.

Matchen slutade 76–73.

– Ingen katastrof, några av spelarna spelade dåligt i försvarsspelet. Det gäller för varje individ att gå till sig själv och ta ansvar nu, säger Jonte Karlsson.

I tisdagens BT smög sig ett fel in. Jarome Seagears, inte Jakob Sigurdarson, har höftproblem. Amerikanen spelade 18 minuter mot Uppsala, sköt bra men hade det tufft i försvarsspelet.

Ett glädjebesked för Borås var Mike Palms comeback. Veteranen har inte spelat på fem veckor. I går spelade han drygt sju minuter, gjorde åtta poäng och satte alla sina skott.

Fakta

Nio matcher som …återstår för Borås

10 februari: …Malbas–Borås

17 februari: …Borås–Jämtland

24 februari: …Umeå–Borås

28 februari: …Borås–Södertälje

3 mars: …Norrköping–Borås

7 mars: …Borås–Luleå

17 mars: …Nässjö–Borås

23 mars: …Borås–Malbas

28 mars: …Borås–Uppsala

Basketligan, herr

Uppsala–Borås 76–73 (21–20, 16–19, 22–16, 17–18)

Mike Palm 3

Christian Maråker 2

Trayvonn Wright 1

Oskar PålssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons