Borås AIK klart för högstaligan – jagar spelare

Futsal Artikeln publicerades
Nanna Jansson (i grön Celtictröja) tränade lite med Borås AIK:s herrlag i vintras. Nu drömmer klubben om att få med henne även i det nystartade damlaget – men det blir nog svårt redan till i höst.
Foto: Ceasar Segergren och Johan Rydén
Nanna Jansson (i grön Celtictröja) tränade lite med Borås AIK:s herrlag i vintras. Nu drömmer klubben om att få med henne även i det nystartade damlaget – men det blir nog svårt redan till i höst.

Borås AIK startar ett damlag i högstaligan kommande säsong – och har hört sig för med stadens landslagsprofil Nanna Jansson.

Det avslöjas i det senaste avsnittet av podcasten BT Fotboll.

– Superkul för futsalen i Borås, säger Jansson.

Borås AIK:s herrar har varit med i Sverigetoppen i futsal de senaste åren. Nu vill Boråsklubben även vara med på damsidan.

– Vi gör ett rejält försök att dra igång en elitsatsning, säger Magnus Johannesson i Baik.

Trots att Borås AIK inte har en enda spelare i rätt ålder har man anmält sig till, och fått plats i högsta serien till hösten. Den heter RFL och bestod förra säsongen av sju serier. Det blir något liknande i vinter.

– Men jag vet att det pratas om att minska ner det för att höja kvaliteten. Och vi vet av erfarenhet från herrlaget att det är viktigt att vara med från början.

Klubben fick 69 000 kronor i stipendium från sparbanksstiftelsen, pengar som skall användas för uppstarten. Några spelare har man inte klart med, inte några tränare heller.

– Men vi planerar att ha klart med tränare innan semestern. Nu gäller det att sprida ut det här, att vi vill bygga något på damsidan, säger Johannesson.

Man har bokat träningstider efter semestern.

– Vi behöver 15–20 spelare, och har två månader i höst på oss att få ihop det.

Johannesson inser att det blir svårt att redan första året få med de båda landslagsspelare som bor i Borås; Nanna Jansson och Amalia Arvidsson.

– Kan vi bara etablera oss blir det lättare att få med sådana spelare. Förhoppningen är att de bästa tjejerna i framtiden skall slippa åka till andra ställen för att spela futsal.

Nanna Jansson.
Foto: Ceasar Segergren
Nanna Jansson.

Nanna Jansson, 25-åringen som i höstas blev den historiskt första svenska damspelaren inom futsal att bli utlandsproffs (ASD Olimpus Roma, italienska serie A), gästar det senaste avsnittet av podcasten BT Fotboll. Där bekräftar hon en förfrågan om att kliva ombord på Boråssatsningen.

– Jo, det stämmer. Men just nu är jag i kontakt, och tränar, med en annan klubb, så vi får vänta och se hur det blir där. Men superkul att Borås satsar, det är något jag har längtat efter. Jag bor i Borås och det är klart att det vore kul att spela här på hemmaplan.

Om några år, kanske?

– Det får vi hoppas.

Jansson berättar i podcastavsnittet om sina dubbla utlandsäventyr, futsalsejouren i Italien och fotbollstiden i skotska storklubben Celtic. I det sistnämnda var hon på planen under ett Old Firm-derby mot Glasgow Rangers.

– Jag hade nog inte fattat innan hur stort det var. Jag fick en chock när jag kom in på planen och spelare gick in i dueller för att mörda varandra, typ. Jag hade nog inte förstått hur stort det var och hur mycket det betyder för skottarna. Men det var mäktigt att få möta Rangers i Celtictröjan.

Nu har Jansson skrivit på för division ett-klubben Sjömarken, men hur mycket speltid det blir är ännu oklart. Futsal går före fotboll – och i sommar väntar dessutom beachfotboll med Vetlanda för Boråsprofilen.

Dessutom diskuteras flera andra lokala fotbollslag samt Norrby och Elfsborg.

Vill du få en påminnelse varje gång vi släpper ett nytt avsnitt? Tryck här för att prenumerera i Itunes Podcaster!

Fakta

BT Fotboll – avsnitt 8

Vad? Fotbolls-podcast som leds av BT:s fotbollskrönikör Oskar Pålsson samt Fabian Andersson. Avsnitt 8 gästas av Nanna Jansson.

Var? Lyssna via Spotify, Itunes Podcaster eller Acast. Sök efter BT Fotboll. Det går även att lyssna i spelaren som finns i den här artikeln på bt.se.

När? Släpptes på onsdagseftermiddagen. Via tjänsterna ovan kan du prenumerera på nya avsnitt.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.