Annons

Beskedet: Så blir hockeyns coronariktlinjer

Minst fem spelare bör vara misstänkt coronasmittade för att en match i någon av de högsta serierna ska skjutas upp.
Det har Svenska ishockeyförbundets verkställande utskott beslutat.
Beskedet kommer dagen före seriestarten i SDHL.
Ishockey • Publicerad 11 september 2020
Minst fem spelare måste ha insjuknat för att en match i ishockeyns högsta serier ska skjutas upp. Arkivbild.
Minst fem spelare måste ha insjuknat för att en match i ishockeyns högsta serier ska skjutas upp. Arkivbild.Foto: Naina Hel n Jåma/TT

Ishockeyn har väntat i det längsta med att ta beslut om vad som ska gälla för att skjuta upp matcher.

På fredagen kom beskedet vad som gäller för de högsta nationella serierna, SDHL, SHL, hockeyallsvenskan, hockeyettan och juniorserierna J20 och J18.

Annons

Det är Svenska ishockeyförbundets tävlingsnämnd som ska ta beslutet om en match ska ställas in.

Förbundet skriver att "varje ärende kommer vara unikt och kräva separat prövning".

Minst fem sjuka

Riktlinjerna är:

+ Ett större antal ledare och spelare ska ha konstaterad eller misstänkt corona för att ärendet ska tas upp. Gränsen för antal spelare är satt till minst fem.

+ Ett medicinskt utlåtande från den medicinskt ansvarige i föreningen krävs med bedömning av risken för smittspridning.

TT: Varför just fem spelare?

– Vi har haft kontakt med läkare och vi har resonerat kring när vi kan genomföra en match. Tar du bort fem så kan du fortfarande spela, men samtidigt kan vi inte kräva att det ska vara bekräftad corona. Man kan bli sjuk på morgonen och i dessa tider är det väldigt många som är förkylda. Så det behöver vara en större spridning, åtminstone känner vi så i nuläget, säger Svenska ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom.

"Stor utmaning"

Ishockeyn vill inte hamna i samma situation som fotbollen kring den omdiskuterade matchen mellan Helsingborg och Djurgården där smittskydd Skåne förordade att matchen skulle skjutas upp, men där Svenska fotbollförbundets tävlingsnämnd bestämde att matchen skulle spelas.

– Vi kommer att ta hänsyn till läkare, myndigheter och smittskyddsenheter om de yttrar sig. Det blir jätteviktigt, säger Östblom.

Allsvenska lagen Bik Karlskoga och Västerås fick stor smittspridning för några veckor sedan och stängde ned verksamheten under drygt en vecka. Ishockeyn har ett tajt spelschema med många omgångar. Olof Östblom erkänner att det finns en osäkerhetsfaktor.

Annons

– Det är en annorlunda situation och en stor utmaning för hockeyn. Även om vi kan ställa in och flytta matcher så kan det inte bli hur många som helst. Samtidigt måste vi ta ett väldigt stort ansvar för smittspridningen i samhället, säger Östblom.

Riktlinjerna som tagits fram i samråd med ligorna kan också ändras med tiden.

– Vi lär oss hela tiden och kommer att vara flexibla, säger Östblom.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons