I en timme handlade allt om Paris Saint-Germain och Kylian Mbappé.
Karim Benzema behövde bara 17 minuter för att ställa allt på ända.
Fransmannens osannolika hattrick skickade Real Madrid till Champions League-kvartsfinal.
Fotboll • Publicerad 10 mars 2022
Karim Benzema, till höger, blev stor hjälte för Real Madrid när han med tre mål skickade sitt lag till kvartsfinal i Champions League.Foto: Manu Fernandez

Att en fransk anfallsstjärna skulle fälla avgörandet i Champions League-åttondelsfinalen mellan Real Madrid och Paris Saint-Germain kändes givet efter en timmes spel.

Att det skulle handla om 34-årige Karim Benzema, och inte om 23-årige Kylian Mbappé, var vid det laget mer otroligt.

– I dag visade vi att Real Madrid lever, säger matchhjälten Benzema efteråt, enligt AFP.

– I den andra halvleken vann vi matchen på vår mentala styrka.

23-årige Kylian Mbappé satte det enda målet när PSG vann med 1–0 på hemmaplan för tre veckor sedan, och i Madrid på onsdagskvällen fortsatte han på den inslagna vägen. Mbappé stänkte distinkt in 1–0 i den 39:e minuten efter en snabb omställning, och oroade ständigt Realförsvaret. Han hade visserligen dubbel otur när han fick två mål, ett i vardera halvlek, bortdömt för offside, men känslan var ändå att han skulle bli tungan på vågen mot ett kvartsfinalavancemang.

Men när det gick utför för PSG och Mbappé gick det snabbt.

"Omöjligt att acceptera"

Det började med att målvakten Gianluigi Donnarumma drällde med bollen i den 61:a minuten. Italienaren tog alltför god tid på sig och Reals Karim Benzema lyckades pressa honom till en felpassning. Den hamnade rakt i gapet på Vinícius Júnior som snabbt spelade tillbaka till Benzema som enkelt rullade in 1–1.

Det blev början på en total scenförändring, en som domaren borde ha satt stopp för, enligt PSG-tränaren Mauricio Pochettino som tyckte att Donnarumma borde ha fått frispark i duellen med Benzema.

– Det är omöjligt att acceptera, för det var en klar frispark, säger Pochettino i C Mores sändning.

– Överlag var vi det bättre laget, och det blir en sådan besvikelse eftersom hela matchen svängde efter den situationen. Det ändrade allting. Efter det gjorde vi en del misstag, men när något så väldigt orättvist sker, då blir det svårt för spelarna att hålla sig kalla.

Efter kvitteringen behövde Real Madrid-spelarna skaka fram ett mål till för att ta matchen till förlängning.

Framburna av en allt mer högljudd hemmapublik gjorde de i stället två.

Karim Benzema är precis som Kylian Mbappé en fransk landslagsanfallare av högsta kaliber, och det visade han med råge i den andra halvleken.

I den 76:a minuten höll sig Benzema på rätt sida offsidelinjen när Luka Modric elegant hittade honom i straffområdet. Avslutet var kliniskt och betydde 2–1 till hemmalaget.

City enkelt vidare

Bara två minuter senare slog han till igen. PSG:s lagkapten Marquinhos pressades i straffområdet av Vinícius Júnior, och slog en galen passning rakt in i det egna straffområdet. Dessvärre för Marquinhos landade bollen precis framför Karim Benzema, som utan att tveka tryckte in 3–1 bakom Donnarumma.

Ett Paris Saint-Germain i spillror kunde inte hämta sig, och kom aldrig riktigt nära den reducering som skulle ha inneburit förlängning.

Manchester City gör Real Madrid sällskap till kvartsfinal, och allt annat hade varit en sensation med tanke på att laget hade 5–0 att gå på från bortamötet med Sporting Lissabon. Hemma i Manchester blev det en tristare tillställning, men 0–0 innebar ändå en komfortabel resa till nästa Champions League-runda.