Annons

Ny svensk dubbelseger i Finnkampen: "Magiskt"

Sverige fortsätter att dominera i Finnkampen.
För femte gången på sex år blev det en blågul dubbelseger i friidrottslandskampen mot Finland.
Friidrott • Publicerad 5 september 2021
Thobias Montler satte nytt Finnkampsrekord i längdhopp på Stockholms stadion.
Thobias Montler satte nytt Finnkampsrekord i längdhopp på Stockholms stadion.Foto: Christine Olsson/TT
Karin Torneklint, avgående förbundskapten och Kajsa Bergqvist, ny förbundskapten, under Finnkampen på Stockholms Stadion.
Karin Torneklint, avgående förbundskapten och Kajsa Bergqvist, ny förbundskapten, under Finnkampen på Stockholms Stadion.Foto: Christine Olsson/TT

Karin Torneklint fick avsluta sina åtta år som förbundskapten på bästa sätt. Nu ska hon ersättas av höjdhoppsikonen Kajsa Bergqvist.

– Det är verkligen med vemod man lämnar ett sånt här gäng, säger Torneklint i SVT.

Annons

Både herrarna och damerna gick in med betryggande ledningar inför dagens tävlingar på Stockholms stadion, och det försprånget förvaltades väl.

Till slut blev totalsegern 230–201 för herrarna, och 223,5–207,5 för damerna.

Det blev visserligen poängförlust med 10–12 i damernas 1 500-meterslopp, men resultatet bekräftade likväl den svenska segern.

När herrarnas längdhoppstävlingen sedan summerades var den svenska dubbelsegern definitiv för tredje året i rad.

Vad som ligger bakom den svenska succén?

– Det är verkligen inställningen, alla kommer hit med otrolig energi. Man hjälper varandra, det är helt magiskt. Alla verkligen tror att deras insats kan vara med och avgöra, det känner alla, säger Torneklint.

"Helt underbart"

Thobias Montler visade klass i längdhoppet. Han satte tonen direkt med 8,15 i första omgången, och sedan hoppade han imponerande 8,24 i sitt sista försök. Resultatet innebar att svensken slog Tommi Eviläs Finnkampsrekord från 2005.

Segermarginalen blev 65 centimeter till tvåan Simo Lipsanen, Finland.

I diskustävlingen var ingen av konkurrenterna nära att sätta stopp för Daniel Ståhl. Den nyblivne OS-guldmedaljören noterades för fem resultat som hade räckt till seger.

I andra omgången slog han till med 69,09 – drygt fem meter längre än tvåan Simon Pettersson. I näst sista kastet var han bara två centimeter från att nå över 69 meter på nytt.

Annons

– Det kändes bra. Jag är på gång känner jag, missar lite i utkastet, det är det som fattas. Men över 69 är bra, säger han.

Ståhl var nöjd över publikresponsen på Stockholms stadion.

– Det är helt underbart, och det är klockrent att det nästan är fullsatt här i dag. Det är en fantastiskt fin eftermiddag, säger han.

"Chockad"

Moa Hjelmer visade att hon är bättre än någonsin. På 200 meter raderade 31-åringen ut sitt personliga rekord från 2013. Den rutinerade sprintern sprang i mål på tiden 23,15 – fyra hundradelar bättre än personbästat från Oslo 2013.

– Ibland hittar man bara inte ord, jag är verkligen chockad, säger hon i SVT.

Sedan resultatet vid Bislett Games för drygt 8 år sedan har Hjelmer hunnit föda två barn och fått starta om karriären.

– Nu har jag fått träna och tävla, och varit skadefri och haft himla roligt på resan, säger hon.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons