Annons

Bandystjärnan satsar allt på fotbollen

Matilda Plan är bäst på bandy men valde fotbollen.
Nu vill mittbackskuggen i Eskilstuna och U23-landslaget se hur långt hon kan nå när hon bara har en elitidrott att tänka på.
Fotboll • Publicerad 26 juni 2020
Eskilstunas Matilda Plan siktar på A-landslaget efter att förra året fått chansen åtta gånger med U23-landsget. "Det vimlar ju inte direkt av unga duktiga mittbackar i Sverige, så visst har hon chansen. Men det är en del jobb kvar", säger tränaren Magnus Karlsson. Arkivbild.
Eskilstunas Matilda Plan siktar på A-landslaget efter att förra året fått chansen åtta gånger med U23-landsget. "Det vimlar ju inte direkt av unga duktiga mittbackar i Sverige, så visst har hon chansen. Men det är en del jobb kvar", säger tränaren Magnus Karlsson. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
Bandyfinalen var bland det absolut sista som hände i sportväg innan coronaviruset lamslog idrottsvärlden. Västerås Matilda Plan och Charlotte Selbekk jublar med pokalen efter segern mot Skutskär. Arkivbild.
Bandyfinalen var bland det absolut sista som hände i sportväg innan coronaviruset lamslog idrottsvärlden. Västerås Matilda Plan och Charlotte Selbekk jublar med pokalen efter segern mot Skutskär. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Matilda Plan tog VM-guld redan som 19-åring. Två år senare tog hon sitt andra guld. Arkivbild.
Matilda Plan tog VM-guld redan som 19-åring. Två år senare tog hon sitt andra guld. Arkivbild.Foto: Fredrik Hagen/NTB Scanpix/TT

Skyttedrottningen Matilda Plan hade inte kunnat få ett bättre avslut på bandykarriären. Ännu ett VM-guld spelades hem innan hon krönte säsongen med ytterligare ett SM-guld med Västerås.

– Det var väldigt kul att man fick avsluta på topp, säger Plan.

Annons

Men att kombinera en elitsatsning på bandy med en i fotboll har kostat för 21-åringen från Katrineholm. Det har Plan märkt framför allt när det varit dags att byta skridskorna mot fotbollsskorna på våren.

– Nu blev den här säsongen väldigt konstig, men jag hoppas att jag nästa säsong ska få vara med från början och köra allt på försäsongen fullt ut, så att man inte hamnar efter. Det har jag ändå känt nu, att jag hamnat lite efter i tekniken.

Starkare mentalt

Men bandyn har också bidragit mycket. Själv tänker hon först och främst på fysiken.

– Man får ganska mycket muskler bara av att åka skridskor så där har jag fått väldigt mycket hjälp från bandyn, säger Plan.

– Men även att man måste tänka så fort i bandyn, det får man med sig in i fotbollen eftersom det ändå är ganska likt med lika stor plan och så.

Eskilstunas tränare Magnus Karlsson tror också att Matilda Plan blivit starkare mentalt tack vare sitt dubbelidrottande.

– Att hon har spelat bandy och varit så framgångsrik i det har hjälpt henne att få ett gott idrottstävlingssjälvförtroende, och hon litar på sina kunskaper. Det tror jag är den verkliga uppsidan, säger han.

Nu är frågan vad specialiseringen kommer att göra för hennes fotbollssatsning.

– Jag tror att hon har mått ganska bra av sitt dubbelidrottande, men det är klart att hon har potential att ta ytterligare steg i fotbollen, hon är ung också och har bara börjat, säger Karlsson.

Naturligt val

Förra säsongen växte Matilda Plan i sin mittbacksroll i Eskilstuna och fick även ta plats i U23-landslaget.

Annons

– Jag var med under alla U23-samlingar förra året och startade nästan alla matcher så det var nog absolut min bästa säsong, och då kändes det också mer naturligt att välja att satsa på fotbollen just nu.

TT: Hur mycket spelar den ekonomiska biten in i ditt val?

– Det spelar väldigt stor roll, för man lägger ändå ner så pass mycket tid på både bandyn och fotbollen och då vill man ju ha någonting för det. I bandyn finns det liksom inga pengar, där blir det mer en hobby. Men fotbollen kan man se som ett jobb nästan.

"Inte sämre"

Eskilstuna hade en usel start på säsongen i fjol – men avslutade som ett av de bästa lagen vilket gjorde att de slutade fyra. Kan man ta vid där man slutade kan årets säsong, som inleds med ett "gnällbältsderby" mot Kif Örebro på lördag, bli riktigt bra.

– Vi är inte sämre än förra året, vi har tränat hårt och är bättre. Sedan får vi se vad de andra lagen har gjort, säger Magnus Karlsson.

Plan är dock ett frågetecken till premiären på lördag. 21-åringen fick en smäll på foten i träningsmatch mot Linköping i förra veckan och har inte kunnat träna fullt under den veckan som gått.

Fakta: Matilda Plan

Född: 31 juli 1998 (21 år).

Bor: Eskilstuna.

Klubb, fotboll: Eskilstuna United.

Tidigare klubb, bandy: Västerås.

Position, fotboll: mittback.

Position, bandy: mittfältare.

Meriter, bandy: 2 VM-guld, 2 SM-guld med Västerås, seger i World Cup med Västerås. Vunnit skytteligan i elitserien tre gånger. Meriter, fotboll: trea i damallsvenskan med Eskilstuna 2017 och fyra 2019. 8 U23-landskamper.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons