Annons

Balterna hotar med OS-bojkott: "Nästa steg"

Estland, Lettland och Litauens premiärministrar uppmanar Internationella olympiska kommittén (IOK) att förbjuda ryska idrottare från sommar-OS i Paris nästa år.
Annars är en baltisk bojkott ett alternativ.
Olympiskt • Publicerad 3 februari 2023
Lettlands premiärminister Krisjanis Karins, Estlands premiärminister Kaja Kallas och Litauens Ingrida Simonyte på en gemensam presskonferens i Tallinn.
Lettlands premiärminister Krisjanis Karins, Estlands premiärminister Kaja Kallas och Litauens Ingrida Simonyte på en gemensam presskonferens i Tallinn.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

– Vi bör övertyga våra andra vänner och allierade att ryska och belarusiska idrottares deltagande bara är fel, säger Estlands premiärminister Kaja Kallas och fortsätter:

– Bojkott är nästa steg, jag tror att folk förstår varför det är nödvändigt.

Annons

Kallas höll en presskonferens i Tallinn tillsammans med Lettlands premiärminister Krisjanis Karins och Litauens Ingrida Simonyte.

Karins menade att det skulle vara "moraliskt klandervärt" om Ryssland får delta i sommarspelen i Frankrike som inleds den 22 juli 2024.

Ryska och belarusiska idrottare har sedan Rysslands invasion av Ukraina för knappt ett år sedan varit avstängda av Internationella olympiska kommittén (IOK). I förra veckan öppnade IOK för ryskt OS-deltagande i Paris nästa år. Ett besked som välkomnats av både en FN-expertpanel och USA.

De baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen tillhörde Sovjetunionen fram till självständigheten 1991.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons