Annons

Bajrami om hur de ska ta sig till EM: "Vi har en rolig spelidé"

Glädje, frihet och offensiv. Så sammanfattar landslagsspelarna hur fotboll ska spelas under Erik Hamrén.
Sport • Publicerad 2 september 2010
Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

– Vi har en rolig spelidé som passar oss alldeles utmärkt, säger vänsteryttern Emir Bajrami.

Systemet som unisont hyllas av spelargruppen brukar i siffror skrivas som 4–2–3–1.

Annons

– Jag gillar egentligen inte det där med siffror, men vi spelar 3–1–4–2 i offensiven och 4–4–1–1 i defensiven. Jag brukar sammanfatta det som 4–2–3–1, har förbundskapten Hamrén tidigare sagt till TT.

I anfall ska en av ytterbackarna följa med uppåt i banan och lämnar då en trebackslinje bakom sig.

– Jag som ytterback kan komma ända upp till straffområdet, det finns inga gränser för hur långt fram jag ska, det får jag avgöra för varje situation. Helst ska jag in där och nicka in den, förklarar vänsterbacken Behrang Safari.

Handlar om att våga

I försvarsspelet ska bollen vinnas tillbaka så snabbt som möjligt, och för att göra det lättare så faller den släpande anfallaren/offensive mittfältaren (troligen Ola Toivonen) ner i planen.

– Vi ska spela offensiv glad fotboll och ha bollen så mycket det bara går. Det är ett offensivt tänk, sammanfattar vänsterbreddaren Emir Bajrami.

TT: Får ni skäll på träningarna ibland när ni inte vågar tillräckligt mycket med bollen?

– Det är som du säger. Erik vill att man hela tiden ska försöka, man får göra bort sig, säger Bajrami och får stöd av Ola Toivonen:

– Hamrén förespråkar frihet och att man ska våga utmana sin gubbe – och det gör inget om vi misslyckas så länge vi har fem spelare bakom bollen, säger PSV Eindhovens stjärna.

Yttern Christian "Chippen" Wilhelmsson är inne på samma linje:

Annons

– Hamrén får fram glädje, entusiasm och energi. Han vill att det ska vara jäkligt kul att spela boll, det märks på atmosfären både på och utanför planen. Det är viktigt att vi tar med oss glädjen även när det blir allvar på fredag.

Positiv våg

För knappt en månad sedan fungerade spelsystemet utmärkt när Skottland besegrades med 3–0 i en träningsmatch. Nu handlar det dock om EM-kvalpremiär mot Ungern på Råsunda.

– Det är skillnad på att spela kvalmatcher jämfört med träningsmatcher, men kan vi bara fortsätta rida på den här positiva vågen kan det här bli ett väldigt bra kval, säger mittbacken Daniel Majstorovic.

Då kan det kan bära hela vägen till EM i Polen/Ukraina 2012.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons