Annons

Stjärnduon stort OS-hopp efter ny seger

Den svenska sprintsuccén fortsätter. Stjärnduon Jonna Sundling och Maja Dahlqvist vann sprintstafetten i Dresden.
Skidor • Publicerad 19 december 2021
Jonna Sundling och Maja Dahlqvist efter segern i Dresden.
Jonna Sundling och Maja Dahlqvist efter segern i Dresden.Foto: Daniel Schaefer/AP/TT

Ännu en tävling, ännu en svensk seger i världscupen. Jonna Sundling och Maja Dahlqvist följde upp dubbelsegern i individuella sprinten med seger i sprintstafetten i Dresden.

Jonna Sundling tog initiativet direkt i finalen, la sig i täten och satt upp ett högt tempo för att spräcka fältet och hålla sig undan trängseln.

Annons

– Taktiken var väl att framför allt du skulle gå hårt de tre sista varven, så jag kunde gå ut i täten på mitt sista varv, säger Dahlqvist till Viaplay och tittar på Sundling.

Taktiken fungerade och Dahlqvist kunde avgöra med en väldigt snabb sista sträcka.

Sundling visade att hon är tillbaka på allvar efter att ha varit borta i en månad på grund av en handskada.

Guldhopp

Nu seglar duon upp som ett av de allra största svenska guldhoppen i OS i Peking i februari.

– Det finns inte så många teamsprinter innan OS. Det här är väl den enda. Även om det är väldigt annorlunda jämfört med hur OS kommer att vara är det skönt att få en seger, säger Dahlqvist till Viaplay.

Sundling höll på att dras med i en krasch orsakad av amerikanskan Jessie Diggins på en av sträckorna och tvingades till en stoppsladd. Men svenskan lyckades komma tillbaka upp till täten igen.

– Jag var beredd på det fallet, för det kändes så osäkert omkring mig, så jag var på min vakt, säger Sundling till Viaplay.

Även Diggins kom tillbaka och utmanade länge om segern innan Dahlqvist kunde avgöra på sista varvet. USA slutade tvåa.

Det svenska andralaget, Jenny Solin och Maja Lundgren, kom sjua.

Herrarna tia

Det kan vara det svenska OS-laget i sprintstafett som visade upp sig i Dresden, även om Frida Karlsson också anmält sitt intresse för att köra distansen i Peking. Karlsson kör sällan sprint i vanliga fall och saknades i Tyskland.

Annons

I Dresden valde den svenska lagledningen att toppa laget och placera de två svenska stjärnorna i samma lag. Maja Dahlqvist vann lördagens individuella sprint just före Jonna Sundling. Det gav maximal utdelning.

Det svenska herrlaget med Johan Häggström och Marcus Grate kom tia, sist i finalen. Det blev norsk dubbelseger.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons