Annons

Bäckström tillbaka – trivs i rampljuset

Kevin Bäckström, 22 år, är tillbaka i rampljuset. Han har lyckats dra världseliten i snowboard till Ale i helgen. "Man får inte många chanser att se de här toppåkarna", säger ulricehamnaren.
SNOWBOARD. • Publicerad 26 februari 2015

Parkeringen intill Alebacken är fylld av en brun geggig sörja. Regnet öser ner och i pisten ligger endast fläckvis ett tunt snötäcke.

– Vi vill göra ett så bra event som möjligt så att både åkare och alla som är här och kollar tycker det är något helt grymt, säger Kevin Bäckström.

Annons

Ulricehamnarens och Tor Lundströms tävling Ale Invite har blivit ett stopp på World Snowboard Tour, världens mest respekterade och prestigefyllda snowboard-tour. Just här kommer världseliten att göra upp om 20 000 dollar.

– Det viktigaste just nu är att få hoppet bra, för det är vad åkarna vill ha. Jag är lite nervös men jag tror det blir bra, men hundra kan man ju inte vara innan man testat flyget, säger Lundström.

Bäckström tittar ut genom den regnvåta rutan.

– Hela området kommer se ut som en festival och vi kommer täcka området med ren vit snö, säger Bäckström.

Tanken var att hoppet skulle byggas av natursnö. Men mildvädret ville annat och tvingade arrangören att hitta en alternativ lösning. Den består av 24 containrar som täcks med konstsnö som körs till Ale i skytteltrafik.

Båda två ställer själva upp i tävlingen på lördag.

– Det blir stressigt, men när man väl åker kommer man inte tänka på något annat, säger Bäckström.

Från att ha rest världen runt och tävlat har duon samlat på sig rutin. Nu omsätter de sina erfarenheter till att hålla i ett eget event.

– Vi har ju varit på hundratals tävlingar. Då vet man vad som är bra och vad som inte funkar.

Frågan kom från Ale kommun och Henrik Wallgren som då var projektledare.

Annons

– Från början var inte planen att göra det så här stort, men det har bara blivit större och större. Då tänkte man inte heller på hur mycket jobb som ligger bakom en sån här tävling eftersom vi aldrig gjort det förut.

– Men vi har lärt oss sjukt mycket, säger Lundström.

De lämnar värmen från stugan längst ner i backen för att gå ut och kolla hur hoppet växer fram. Bäckström pekar upp på containrarna nio meter upp i luften.

– Där får man flyga, ha det gött, göra ett bra trick...och hoppas man landar.

Ljudet från pistmaskinen, som systematiskt skyfflar skrapet från alla ishallar inom en tio mils radie upp mot hoppet, tränger undan bruset från 45:an. Ännu en lastbil med släp kör intill och lossar is.

– Blir det bara sol så kommer det bli en stor succé. Jag vill att åskådarna ska få se en snowboardtävling på elitnivå, gilla banden och att det blir en dag att komma ihåg.

Det är tio år sedan en så stor tävling ägt rum i Sverige. Då lockade bland annat The Battle i Falun 30 åkare ur världseliten.

– Alla stora legender var här då. Därför är det så kul att se att de främsta kommer hit och tycker att det är en cool grej. Det flyger en deltagare hela vägen från Canada.

Bäckström är medveten om att han är en förebild.

– Det är många kids som ser upp till mig och det är kul. Men jag har inte vunnit X-games som sex av åkarna som kommer hit har gjort. De är stora namn inom sporten som har vunnit de största medaljerna man kan vinna, och inte bara en gång.

Annons

Bäckström hamnade nästan för exakt två år sedan i hetluften efter att ha blivit utesluten ur landslaget. Den slutliga orsaken var hans attack mot journalister i sin blogg. Han hade blivit kritiserad för att ha lagt ut sexistiska bilder på Instagram. Sen dess har det varit relativt tyst om ulricehamnaren.

– Jag klassades inte som en landslagsåkare längre, det är väl därför. Men det går bättre på brädan nu än någonsin, även vad det gäller sponsorer.

Snowboardåkaren är tydlig med att han inte vill prata om händelserna.

– Det är lika bra att inte ta upp det något mer, det är gammalt och det är förbi nu och har inte med det här eventet att göra. Jag håller inte riktigt på med samma grejer som jag gjorde då. Jag är inte 18 år längre, jag har vuxit upp lite.

Han fortsätter:

– Det är hur lugnt som helst och jag har inga problem med sponsorer heller längre, säger han och visar på eventets jackärm.

Samma sponsor som valde att bryta med Bäckström är en av huvudsponsorerna till eventet.

I dag reser Bäckström runt hela världen och filmar snowboard som läggs ut på en hemsida.

– Förr tävlade jag och filmade lite, nu är det tvärtom. Jag lägger all tid på filmningen och har jag tid över kör jag tävlingar. Snowboard är mitt jobb och det jag livnär mig på. Vi gör mycket mer än bara lattjar, även om det bara ser ut som att vi hoppar, flyger och har nice. Det är mycket jobb som ligger bakom varje episod.

Fakta

Ale Invite

Ale Invite är en Snowboard Big Air tävling och ett av stoppen på World Snowboard Tour (WST), där åkarnas poäng efter Ale Invite även påverkar deras placering på världsrankningen.

20 av de bästa åkarna i världen kommer göra upp om 20 000 dollar i Alebacken, 2 mil norr om Göteborg.

Tävlingen är en endagsfestival med förutom tävlingen också bjuder på bland annat artister på scen.

Fri entré.

WST har vuxit till den starkaste internationella snowboard-touren och representerar viktiga snowboard händelser i Europa, Nord- och Sydamerika, Asien och Oceanien.

Budget: 1, 4 miljoner, varav EU-bidrag på 334 000, 400 000 i sponsorpengar och 416 000 kronor från Ale kommun.

Målsättningen är 2 000–5 000 åskådare.

Projektet drevs först av Henrik Wallgren.

Tanken är att eventet ska bli årligt.

Festivalen börjar 12.00 och tävlingen 16.00.

Ett urval av åkarna:

Sebastian Toutant guld slopestyle, X-games, 2013

Maxence Parrot, guld big air, X-games, 2014

Peetu Piiroinen, totalvinnare WST 2013

Sven Thorgren, OS 4:a 2014

Halldor Helgason, guld X-games 2010.

Tor Lundström

Kevin Bäckström

Hoppet:

Kicken är tio meter hög och landningen nio meter hög. Gapet däremellan är nio och en halv meter långt. Därefter väntar en flytur på cirka 20 meter.

Arkitekten bakom hoppet är David Ny.

Fakta

Kevin Bäckström

Från: Ulricehamn

Ålder: 22 år

Aktuell: Arrangör av elittävlingen Ale Invite Big Air på lördag i Alebacken

Li EdqvistSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons