Åtta raka matcher utan seger för IFK Göteborg

Cupsegrare och snart väntar kval till Europa League.
Det är det roliga.
Värre med det här: IFK Göteborg kan inte vinna i allsvenskan och parkerar just nu farligt nära kvalplatsen.
Åtta raka matcher utan seger sätter sådana spår.
Fotboll • Publicerad 6 augusti 2020
August Erlingmark grattas efter 1–0-målet mot Östersund. I slutet räddade han en poäng genom 2–2-kvitteringen mot Östersund.Foto: Jonas Lindstedt/TT

Östersund, som befinner sig på just kvalplatsen, är visserligen ett av seriens starkaste bortalag och står efter 2–2 på Gamla Ullevi på två vinster, fyra oavgjorda och bara en förlust, men den senast tagna poängen på torsdagskvällen bjöd IFK Göteborg på.

Inte minst med tanke på hemmalagets drömstart.

Unge lagkaptenen August Erlingmark valde ett utmärkt tillfälle för säsongens första allsvenska mål. 22-åringen gick inför matchen ut med ett rakt budskap. Han var trött på att prata om bra prestationer trots svaga resultat, trött på inte få ut mer av spelet och besviken på att släppa in tidiga mål.

Matchen var två minuter gången när mittfältsspetsen Tobias Sana slog en vänsterhörna. På den fick Erlingmark två chanser. Först hälsparkade han bollen på lagkompisen Jakob Johansson. Returen var mer distinkt. Lågt, hårt – och utom räckhåll för Aly Keita.

Just den start Göteborg ville ha. Men förmågan att hålla eller dryga ut en ledning har inte varit lagets bästa gren. Och mot Östersund bjöds det rikligt med möjligheter att kapitalisera på Erlingmarks tidiga mål. Sargon Abraham hade en jättechans men lyfte över, Alhassan Yusuf fick ett friläge men Keita läste avslutet rätt och stod för en högkvalitativ räddning.

Den skulle visa sig vara av största vikt – och början på en händelseutveckling som förlängde IFK Göteborgs segerlösa allsvenska svit till åtta matcher.

Östersunds vändning

+ Nebiyou Perry gav sig ut på ett äventyr, dribblade, sköt och kvitterade, via Jakob Johanssons fot, i den 27:e minuten.

+ Bara två minuter senare brände Hosam Aiesh straffen sedan Thomas Isherwood fått bollen på handen. Keita behövde inte göra något. Aiesh, den tidigare klubbkompisen, sköt över.

+ Och så vips, i 31:a minuten, slängde Östersunds mittback Noah Sonko Sundberg i väg ett distansskott som styrdes in bakom Ioannis Anestis.

Båda målen noterades som självmål.

August Erlingmark till Dplay:

– Vi börjar fantastiskt bra, gör mål och har bud på fler, men sedan... Jag vet i fan vad vi håller på med. Vi är nonchalanta. Efter deras 2–1 är det faktiskt katastrof.

Erlingmark poängräddare

Lyftet i andra såg inte ut att räcka – men i Erlingmark har Göteborg en fajter, pådrivare – och målskytt. Med fem ordinarie minuter kvar tryckte han in kvitteringen från nära håll.

I slutsekunderna kunde Jakob Johansson avgjort, men Aly Keita räddade nicken.

– Vi är pressade i andra halvlek. Det är tufft när vi leder med 2–1 och inte kan hålla det hela vägen. Det kändes bra, men man vill ha tre poäng, säger Keita till Dplay.

IFK Göteborg är inne i en period som kan staka ut färdriktningen för resten av säsongen. Sikta uppåt eller en nervös höst där allt handlar om att hålla undan nedåt? Möten med bottenkonkurrenterna avlöser varandra. Efter Östersund väntar Örebro och Kalmar – tre ödesmatcher på sju dagar.

Fakta: Göteborgs segerlösa svit i allsvenskan

6 augusti: Östersund (hemma) 2–2

2 augusti: Malmö FF (h) 0–3

26 juli: Häcken (borta) 0–0

23 juli: Falkenberg (h) 2–2

20 juli: Hammarby (b) 1–1

15 juli: Helsingborg (h) 1–1

12 juli: Djurgården (h) 1–2