Annons

Norska segraren njöt av vädret och slog rekord

Norskan Astrid Øyre Slind, som få hade med i favoritsnacket, berättar i SVT hur det kändes att vinna Vasaloppet på rekordtiden 3.50.06.
Skidor. • Publicerad 6 mars 2022
Norges Astrid Øyre Slind vann damklassen i Vasaloppet 2022. Innan målgången kunde hon njuta av vädret.
Norges Astrid Øyre Slind vann damklassen i Vasaloppet 2022. Innan målgången kunde hon njuta av vädret.Foto: Ulf Palm/TT

Damtävlingen i Vasaloppet fick en oväntad utveckling. När favoriter som Lina Korsgren, Ida Dahl och Marit Bjørgen tog slut redan i första backen, var det bara outsidern Astrid Øyre Slind som orkade hänga med när Britta Johansson Norgren satte av i högsta fart i det som sedan utvecklades till att bli ett rekordlopp.

Inför den här säsongen var också Astrid Øyre Slind en av de stora favoriterna att vinna långsloppscupen Ski Classics sammanlagt. Hon vann inledningsloppet i Grönklitt, men blev sedan sjuk i covid. Hon har sedan kämpat för att komma tillbaka och nu, efter halva Vasaloppet, fick vi se att hon på allvar var en segeraspirant. Speciellt när Britta Johansson Norgren fick kramp efter drygt fem mil.

Mental kamp

Annons

– Då var det en oerhörd mental kamp, berättar Britta Johansson Norgren i SVT.

Avgörandet kom i flera steg när det återstod mellan tre till två mil. Först grillade Astrid Øyre Slind långloppsikonen Britta Johansson Norgren uppför Lundbäcksbackarna före Oxberg. Svenskan hängde med, men när det återstod två mil var svenskan mör och fick släppa.

Astrid Øyre Slind berättar i SVT:

– I början försökte jag öka luckan så mycket som möjligt och gick därför hårt. Men mot slutet kunde jag njuta av vädret och den fina stämningen.

Det är första gången sedan 2014 en norsk skidåkare vinner Vasaloppet på damsidan

"Gråter inombords"

Efter målgången som innebar ny rekordtid stod Astrid Øyre Slind, till synes helt pigg, och såg på när trötta svenska konkurrenter kom i mål.

Britta Johansson Norgren:

– Det känns som jag gav allt jag kunde.

Lina Korsgren som kom femma:

– Jag gråter inombords. Detta var det stora målet den här säsongen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons