Annons

Asllanis Qatarsvar: "Är något helt annat"

Fotbollsstjärnan Kosovare Asllani kallade Zlatan Ibrahimovics hyllningar av Qatar för ointelligenta.
Att hon själv spelat i Qatarägda Paris Saint-Germain är inte jämförbart, säger hon.
– Det är något helt annat, säger Asllani.
Fotboll • Publicerad 5 juli 2023
Kosovare Asllani.
Kosovare Asllani.Foto: Adam Ihse/TT

I intervjuer med både Aftonbladet och Dagens Nyheter har Kosovare Asllani nyligen kritiserat herrspelare i allmänhet, och Zlatan Ibrahimovic i synnerhet, för att de inte inser att de kan påverka unga killars synsätt på världen.

Bland annat sågade hon hur Ibrahimovic talat sig varm om Qatar, där herrarnas fotbolls-VM avgjordes i fjol, trots att landet anklagas för bristande mänskliga rättigheter.

Zlatans ord var lag

Annons

– Jag kommer ihåg själv när jag var liten. Då var Zlatan fortfarande den bäste och han är ju den bäste i Sverige genom tiderna. Men allt han sade, det lyssnade vi barn på. Så om han skulle säga ”den här mobilen är skit”, då gick vi också omkring och sade ”den här mobilen är skit”. Om man säger att damfotboll är skit så är det det man hör från unga pojkar ute i samhället, säger Asllani under onsdagens landslagssamling i Göteborg inför damernas VM senare den här månaden.

Asllani har under karriären själv spelat i både Paris Saint-Germain och Manchester City, som majoritetägs av konstellationer med klar koppling till regimerna i Qatar respektive Förenade arabemiraten.

Även om hon på så sätt kan anses ha bidragit till att tvätta ländernas skamfilade rykte, går det inte att jämföra, säger hon.

– Vad ska jag säga om att jag har spelat i City och PSG? Vad tjänade vi? Lika mycket som den här mobilen, säger Asllani och lyfter upp en mobiltelefon från bordet.

– Det är inga pengar. Det är något helt annat.

"Deras ord väger tungt"

Framför allt vill hon att herrspelare inser hur stora förebilder de är, och vilken makt de har att förändra samhället.

– De har en så stor position att påverka nästa generation, och det är så otroligt viktigt att de förstår det. Och jag tycker att man ska anamma det ansvaret till att göra förändringar i samhället, säger Asllani.

– Så den passningen jag främst ville skicka var att deras ord väger tungt för nästa generation.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons