Annons

Artister på rad när OS invigdes

Kanada plockade fram nationens stora artister och idrottsstjärnor när olympiska spelen invigdes i Vancouver.
Sport • Publicerad 13 februari 2010

Först ut var Bryan Adams och Nelly Furtado. Sist men inte minst kom Wayne Gretzky till publikens enorma jubel.

Som sig bör när ett OS invigs är superartister och världsstjärnor på plats för att förgylla showen. Vancouver var inget undantag. Skådespelaren Donald Sutherland var med och bar in den olympiska flaggan. Sångarna Bryan Adams och Nelly Furtado startade showen efter ländernas intåg. Sing and songwritern Sarah McLachlan och violinisten April Verch fick publiken att röra på sig.

Annons

Efter knappt tre timmar med makalösa ljusshower, dans och sång var det till slut dags för Wayne Gretzky att, tillsammans med fyra andra kanadensiska idrottslegendarer, tända elden.

Här är OS-invigningens...

...hjälpredor. Publiken – cirka 60 000 – som en timme före start fick veta att den skulle vara en viktig del av den stora showen. Under stolarna låg ett paket med trumpinnar, ficklampa, en kanadensisk flagga, ett batteridrivet ljus och en vit cape som användes för att skapa 361 olika kombinationer under ledning av 230 instruktörer.

...brödraskap. Samväldesnationerna Australien och Storbritannien togs emot med stort jubel av publiken. Än mer jubel och till och med stående ovationer fick grannlandet USA.

...30-åring. Kanadas nationalsång "O Canada" som blev officiell hymn för den till ytan väldiga nationen 1980. Sången skrevs 1880 av den franske poeten Adolphe-Basile Routhier.

...comeback. Australiern och regissören David Atkins som tio år efter en bejublad invigning i Sydney fick förtroendet att göra om samma sak i Vancouver. Två års förberedelser kulminerade i en sprakande show i tre timmar.

...inspiratör. Författaren och hemmasonen Douglas Copeland som med sin roman City of glass delvis lockade arrangörerna till en invigning med temat glas, vatten och is. Glas för de många höga husen som skapar en magnifik vy över Vancouver, vatten för närheten till havet och is för vinterspelen.

...uthålligaste. Alla volontärer som oförtröttligt ropade hej, skrattade och visade vägen åt förvirrade åskådare på väg in i den stora arenan BC Place.

...avancemang. Svenske fanbäraren Peter Forsberg som i sitt fjärde OS gick först i den svenska truppen. Annat var det 1994 i Lillehammer. Då fick Forsberg gå sist av alla.

...ordningsman. Den timide presschefen Björn Folin som med händerna på ryggen gick sist och höll ordning på den svenska truppen.

Annons

...luftburna. De rödklädda skid- och snowboard- och skidåkarna som fästa i stålvajrar åkte upp och ner och i slowmotion simulerade utförsåkning.

...siffra. 2 637 idrottsmän och idrottskvinnor som efter invigningen ska kämpa om medaljer, ära och publikens kärlek.

...långlopp. Den olympiska elden som färdats längre än inför något annat olympiskt spel tidigare. Efter den över 45 000 kilometer långa färden avslutade en kvintett av kanadensiska idrottslegendarer med att att tillsammans tända den stora elden som ska brinna i två veckor.

...uppträdande. Sångerskan K.D. Lang som kraftfullt och elegant sjöng Leonard Cohens Hallelujah mäktigt ackompanjerad av en guldfärgad ljusshow.

...varmaste. Invigningen själv som för första gången hölls inomhus i behaglig värme runt 18 grader.

...taltid. Drygt 20 minuter talade arrangören Vanocs vd John Furlong när han hälsade alla välkomna till Kanada och de olympiska spelen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons