Annons

Äntligen VM-guld för Gut-Behrami

Antingen vräkte snön ned eller så lade sig dimman tjock över Dolomiterna.
Men så kom solen.
Och Lara Gut-Behramis stora dag i Cortina d'Ampezzo.
Alpint • Publicerad 11 februari 2021
Lara Gut-Behrami, världsmästare i super-G i Cortina.
Lara Gut-Behrami, världsmästare i super-G i Cortina.Foto: Giovanni Auletta/AP/TT
Corinne Suter (silver) och Mikaela Shiffrin (brons) flankerar världsmästaren Lara Gut-Behrami.
Corinne Suter (silver) och Mikaela Shiffrin (brons) flankerar världsmästaren Lara Gut-Behrami.Foto: Marco Tacca/AP/TT

Schweiziskan inledde det tre dagar försenade alpina mästerskapet med att vinna sitt efterlängtade VM-guld. Storfavoriten, vinterns suverän i super-G, pallade för trycket.

Kort och gott: När det gällde som mest visade hon varför hon är bäst.

Annons

Loppet skulle programenligt ha körts i tisdags, men flyttades fram två dagar på grund av på tok för dålig sikt för farter på uppemot 100 kilometer i timmen.

Kunde vänta lite till

Men har man väntat på det där guldet i tolv år går det att vänta i två dagar till.

Hennes förhållningssätt till att vinna eller inte vinna har med åren blivit sundare.

– Tidigare ville jag alltid vinna guldet och det hände aldrig, men i dag var det första gången jag visste att mitt liv inte skulle förändras om jag skulle vinna eller inte, säger hon till Internationella skidförbundets tv.

– Jag vet också äntligen hur mycket jag är värd och det är inte så att om du vinner en guldmedalj är din karriär värd något och om du inte vinner är du inte värd någonting.

Lara Gut-Behrami tog silver i både störtlopp och kombination redan i Val d'Isère 2009. Sedan dess har hon fyllt på prisskåpet med två brons och ett silver vid VM i Schladming, Vail och S:t Moritz.

Mikaela Shiffrin, den regerande världsmästaren från Åre för två år sedan, väntade till VM med att göra säsongens fartdebut. Var stod hon formmässigt? Ett hot mot Lara Gut-Behrami?

Shiffrin öste på och var på väg ned mot en högst duglig tid när amerikanskan gjorde ett rejält misstag i en sväng i ett av skråpartierna.

– Jag försökte vara aggressiv med min linje och det kändes riktigt bra. I slutet kom jag ut lite för långt, det blev för mjukt och jag tappade fart, säger Shiffrin till SVT.

Den tappade linjen betydde förlorade hundradelar. Det kostade henne möjligheten att försvara guldet, men trots missen klarade Shiffrin VM-och OS-karriärens elfte medalj.

Silver till Suter

Annons

Corinne Suter straffade direkt Shiffrin, 13 hundradelar snabbare som schweiziskan var.

Gut-Behrami, ut som nummer sju, hade troligen hunnit bli förvarnad om var i banan svårigheterna var som störst. En minut, 25 sekunder och 51 hundradelar senare skar hon mållinjen som ledare, 34 hundradelar snabbare än Suter.

Hon satte sig bekväm till rätta i den stoppade ledarfåtöljen i målområdet. Från den positionen såg 29-åringen åkare efter åkare misslyckas i försöken att ta hennes plats.

Två av de på förhand tippade hoten kom från italienskorna Federica Brignone och Marta Bassino. Båda misslyckades i sin hemmabacke.

Estelle Alphand var först ut av svenskorna, men hon fick inte alls till åkningen. I mål var hon 3,94 sekunder efter Gut-Behrami och slutade 31:a.

Lin Ivarson var ännu en bit efter, 4,71 sekunder och landade som 35:a.

Fakta: Lara Gut-Behrami

Född: 27 april 1991 i Sorengo, Schweiz.

Debut i världscupen: 2007.

VM-facit: Guld i super-G i Cortina 2021, brons i S:t Moritz 2017, brons i störtlopp i Vail 2015, silver i super-G i Schladming 2013, silver i störtlopp och i kombination i Val d'Isère 2009.

Främsta meriter i världscupen: Totalvinnare 2016, vinnare av super G-cupen 2014 och 2016, 30 segrar (16 super-G, nio störtlopp, fyra storslalom, en kombination). Har vunnit de fyra senaste loppen i super-G i säsongens världscup.

Aktuell: Tog karriärens första VM-guld på torsdagen när hon vann super-G i Cortina d'Ampezzo. Tillsammans med Isolde Kostner, Lindsey Vonn och Julia Mancuso har Gut-Behrami tagit medalj i disciplinen i tre VM.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons