Annons

Äntligen hemma för Elfsborg

I dag blir hemmaplan ovant för Elfsborg.
Sport • Publicerad 19 juli 2008

Fotboll Borås

För första gången på 28 år inleder laget Europaspel i Borås.

Annons

– Otroligt, säger Elfsborgs tränare Magnus Haglund om statistiken.

Vid en historisk tillbakablick över Europamatcher Elfsborg spelat uppdagar sig en intressant svit.

I de matcher som varit rena dubbelmöten med direkt utslagning har Elfsborg börjat borta i elva raka cupomgångar sedan mötena med skotska St Mirren hösten 1980.

Dagens match mot FK Riga i Intertotocupen blir alltså den första inledningsmatchen på hemmaplan för boråsarna på 28 år!

Elfsborgstränaren Magnus Haglund är alltid noggrann och har givetvis koll på statistiken.

– Ja, det är helt otroligt. Jag har ändå varit med om många matcher i Europa under min tid i Elfsborg och aldrig börjat på hemmaplan tidigare.

I de dubbelmöten som Elfsborg deltagit i under Haglunds tid har boråsarna nästan alltid fått med sig ett bra resultat hem till Sverige. 0–3 mot Valencia förra året och 0–2 mot Dinamo Zagreb har varit de enda förlusterna.

Vad blir skillnaderna i att spela hemma först?

– Hur det påverkar oss att börja hemma vet jag inte, men det är klart att det blir full fart framåt. Det gäller att få med oss ett bra resultat till Lettland, säger Haglund.

Lagkaptenen Martin Andersson har varit med om ännu fler Europamatcher med Elfsborg än tränare Haglund. Andersson spelade samtliga matcher för de gul-svarta i Uefa-cupen 2001 när laget mötte Trans Narva och Legia Warszawa (inledde båda matcherna borta, naturligtvis).

Annons

– Visst är det en fördel att börja på bortaplan och ha ett resultat att gå på, men vi har visat upp ett bra spel på sistone och siktar alltid på att gå framåt när vi spelar här i Borås, säger Andersson.

Elfsborgs defensiv har varit stabil hela säsongen. I?dag blir det särskilt viktigt att inte släppa till några mål bakåt, enligt Andersson.

– Att hålla nollan hemma har ju en stor betydelse i sådant här cupspel.

Det lyckades laget inte med när man ställdes mot skotska St Mirren. Trots Lennart Nilssons tidiga ledningsmål kunde skottarna vända och vinna med 2–1 i vad som var klubbens första framträdande i Europaspelet någonsin.

I returen blev det mållöst och Elfsborg var utslaget.

Fotboll, Intertotocupen, 3:e omgången

Elfsborg–FK Riga

Borås Arena, kl 15.30

Fredrik Nodin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons