Annons
Peo Häggström, tränare för Annelunds herrlag i division två, kan bli ny tränare för ett av världens bästa lag - Umeå IK.
Sport • Publicerad 16 december 2008
Peo Häggström - snart i Umeå IK:s träningsoverall?
Peo Häggström - snart i Umeå IK:s träningsoverall?Foto: Jan Pettersson /BT-arkiv

Från Annelund till en europeisk toppklubb.

Den resan kan Peo Häggström göra.

Annons

I går träffade han Umeå IK och diskuterade kontrakt.

Tipset om Häggström kom till Västerbotten via Christer Swärd – före detta Elfsborgsspelare, och numera talangutvecklare på Svenska Fotbollförbundet.

I förra veckan togs den första kontakten, det var då de regerande svenska mästarinnorna insåg att de skulle bli av med tidigare tränaren Andrée Jeglertz.

– Självklart blev jag förvånad, men framför allt väldigt, väldigt smickrad, säger Häggström till Västerbottens-kuriren.

I går träffades klubben och Häggström i Stockholm för att diskutera kontrakt. Det är framför allt familjefrågan som måste lösas.

– Med jobbet kan det nog lösa sig men problemet kommer bli min familj. Att dom kan erbjuda nån bra lösning för min fru och mina barn är givetvis viktigt. Rent sportsligt känns det kittlande men också lite overkligt fortfarande, säger han till Alingsås Tidning.

Att han är lockad av den sportsliga utmaningen är inte så konstigt. De senaste åren har Umeå IK dominerat fotbollen i Europa tillsammans med tyska Frankfurt.

Två gånger har UIK vunnit Womens League, det som från och med nästa år även officiellt kallas damernas Champions Leauge. Umeå har spelat final ytterligare tre gånger.

Dessutom är de klara för semifinal mot ryska Zvezda 2005 i årets turnering efter totalt 8–3 mot Arsenal i kvartsfinalen.

Häggströms namn är en jätteskräll, som väckt viss förvåning i Umeå. Krönikören Gunnar Johnsson på lokaltidningen Västerbottens-kuriren ser helst att klubben tar en etablerad tränare.

Annons

Och innan Häggströms namn dök upp ansågs Örjan Andersson, Marika Domanski-Lyfors och P-G Eliasson vara huvudkandidater till jobbet.

Umeås klubbdirektör Britta Åkerlund är förtegen.

– Jag kommenterar ingenting kring tränarfrågan, vi vill jobba i lugn och ro, säger hon till VK.

Den före detta Umeåtränaren, Andrée Jeglertz, fungerade både som sportchef och tränare. Det är en tänkbar lösning även för Peo Häggström.

Något som däremot inte längre funkar är att byta in sig själv. Häggström, som är en duktig forward, gjorde med framgång det i kärva lägen för Annelund i år.

Per-Olov "Peo" Häggström

Född: 26 november 1974.

Bor: Vårgårda

Familj: Fru (Sara) och två barn.

Yrke: Idrottslärare.

Klubbar som spelare: Filipstad, Alet, Laholm, Herrljunga, Södra Härene, Vårgårda och Annelund.

Klubbar som tränare: Holmalund dam (division I) 2004, distriktskapten P91 2005 och Annelund 2006–08.

Aktuell som: Favorit till att ta över som ny tränare för Umeå IK – ett av världens bästa fotbollslag för damer de senaste åren.

Johan Rydén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons