Annons

Anklagelsen spökar inför Ronaldos återkomst

En av tidernas bästa fotbollsspelare har återvänt till klubben där han växte ut till en superstjärna.
Men Cristiano Ronaldos återkomst väcker inte odelad glädje bland Manchester United-supportrarna inför nydebuten mot Newcastle på lördag.
Anledningen är den våldtäkt som 36-åringen anklagades för.
Fotboll • Publicerad 10 september 2021
Cristiano Ronaldo i Manchester United-tröjan när det senast begav sig, 2009. Inför storstjärnans återkomst tolv år senare är dock inte alla klubbens supportrar lika glada. Detta på grund av den våldtäkt som superstjärnan anklagades för. Arkivbild.
Cristiano Ronaldo i Manchester United-tröjan när det senast begav sig, 2009. Inför storstjärnans återkomst tolv år senare är dock inte alla klubbens supportrar lika glada. Detta på grund av den våldtäkt som superstjärnan anklagades för. Arkivbild.Foto: Jon Super/AP/TT

"Med ett par dagars perspektiv till att den här spelaren nu alltså gått tillbaka till klubben jag följt sedan jag var 9–10 år gammal, och som på många sätt varit mitt komplicerade happy place i tillvaron när jag haft mycket ångest, ska jag försöka säga något personligt: Kan jag glädjas åt United den här säsongen? Kan jag glädjas om Ronaldo gör mål? Nej. Jag kan nog inte det. Det är nog över för mig nu."

Orden kommer från författaren och Manchester United-supportern Fredrik Backman ("En man som heter Ove"), som i en lång utläggning på Twitter nyligen redogjorde för hur han ser på att Cristiano Ronaldo återigen kommer att bära Unitedtröjan.

Annons

Han är inte ensam.

"Romantiken kring Cristiano Ronaldos återkomst är tom och obekväm", skriver en supportergrupp till klubben på sin webbplats.

I sociala medier var det inte en allenarådande glädje bland Manchester United-fans världen över, när klubben den 27 augusti meddelade att den portugisiske superstjärnan värvas från Juventus, och därmed återvänder till den röda delen av textilstaden i nordvästra England.

Betalade 2,7 miljoner kronor

Det var där, 2003–2009, som Cristiano Ronaldo växte från superlöfte till superstjärna, förde klubben till tre Premier League-titlar och en Champions League-dito samt vann sin första Ballon d'Or.

Men det var det som hände 2009 – samma sommar som Ronaldo såldes till Real Madrid för motsvarande nästan en miljard kronor – som gör att många supportrar inte kommer kunna jubla när spelaren, som åter bär den mytomspunna sjuan på ryggen, gör sitt första Manchester United-mål på 12 år. Kanske redan i lördagens hemmamöte med Newcastle.

Det är det som gör att många ställer sig frågan hur mycket en supporter är beredd att blunda för när det kommer till favoritlaget.

2017 publicerade den tyska tidningen Der Spiegel ett stort avslöjande med dokument och uppgifter gällande anklagelserna att Cristiano Ronaldos skulle ha våldtagit en kvinna i Las Vegas i juni 2009. I januari 2010 skulle sedan Ronaldo, efter en förlikning mellan parterna, ha betalat kvinnan motsvarande cirka 2,7 miljoner kronor för att dra tillbaka sina anklagelser och därefter vara belagd med tystnad.

Kräver stort skadestånd

2018 trädde kvinnan fram med namn och bild i Der Spiegel och Las Vegas-polisen öppnade våldtäktsutredningen på nytt. Cristiano Ronaldo har hela tiden hävdat att han och kvinnan hade sex helt frivilligt. Der Speigel publicerade dock dokument där Ronaldo påstås erkänna att kvinnan sade ifrån. I juli 2019 meddelade åklagarmyndigheten i Clark County, Nevada, att anklagelserna mot Ronaldo "inte gick att bevisa bortom allt tvivel", och man väckte inget åtal.

Våldtäktsanklagelserna är nedlagda, men ett civilrättsmål i den federala domstolen är alltjämt pågående. Kvinnan menar att hon inte var mentalt tillräknelig när hon skrev på tystnadsavtalet 2010 och enligt rapporter kräver hon motsvarande runt 700 miljoner kronor i skadestånd. Det är ännu inte bestämt när parterna ska mötas, skriver FourFourTwo.

"Fantastisk människa"

Under tiden kommer Cristiano Ronaldo, som vanligt, att fortsätta spela fotboll, vilket han har gjort med stor framgång de senaste åren. Nyligen blev han tidernas främsta målskytt i landslagssammanhang på herrsidan. När han blev klar för återkomsten till Manchester United sade gamla lagkamraten och nuvarande tränaren Ole Gunnar Solskjær enligt The Guardian:

Annons

– Han är en fantastisk spelare och en fantastisk människa.

Ett uttalande som inte direkt gjorde det lättare för de redan kritiska Manchester United-supportrarna att acceptera övergången.

"Jag läste de stora redogörelserna för den juridiska processen igen i helgen. Blev Ronaldo dömd? Nej. Ska fotbollen döma där domstolen inte gjort det? Jag vet inte. Hur ska rättssäkerheten se ut? Jag önskar jag kunde svara. Men för mig är det för många saker som är åt helvete här."

Orden är på nytt Fredrik Backmans från Twitter.

Cristiano Ronaldo kommer att fortsätta spela fotboll och göra mål, och publiken kommer att jubla.

Men inte alla.

Fakta: Våldtäktsanklagelserna mot Cristiano Ronaldo

I juni 2009 misstänktes Cristiano Ronaldo ha våldtagit en amerikansk kvinna på ett lyxhotell i Las Vegas. Kvinnan polisanmälde Ronaldo samma dag. Händelsen blev dock känd för allmänheten först 2017, då den tyska tidningen Der SpiegeI i ett stort avslöjande publicerade uppgifter stödda på dokument att Ronaldo skulle ha förgripit sig på kvinnan. Och att han sedan, efter en förlikning mellan parterna i januari 2010, betalade henne motsvarande cirka 2,7 miljoner kronor för att dra tillbaka anklagelserna och hålla tyst om saken.

I september 2018 trädde sedan kvinnan fram med namn och bild i Der Spiegel, efter det att hennes nya advokat menat att avtalet från 2010 inte var giltigt, och Las Vegas-polisen öppnade våldtäktsutredningen på nytt. Enligt kvinnans advokat led hon av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) och depression efter händelsen. Cristiano Ronaldo har hela tiden påstått att han och kvinnan hade sex helt frivilligt. Der Speigel publicerade dock dokument där Ronaldo, i samtal med sina advokater, erkänner att kvinnan sade ifrån. "Hon sade nej och stopp flera gånger" och "jag bad om ursäkt efteråt", ska Ronaldo bland annat ha sagt. En av Ronaldos advokater hävdade att dessa dokument var manipulerade.

I oktober 2018 slog Ronaldo, via sin advokat, ifrån sig angående våldtäktsanklagelserna. Däremot förnekade Ronaldo inte den ekonomiska uppgörelsen från 2010. I ett uttalande från advokaten sade man dock att avtalet inte skulle ses som ett tecken på Ronaldos skuld. I stället fick Ronaldo rådet att ingå avtalet för att undvika liknande anklagelser, som enligt uttalandet var gjorda "för att förstöra ett rykte som har byggts upp av hårt jobb, fysisk förmåga och heder".

I juli 2019 meddelade åklagarmyndigheten i Clark County, Nevada, att man inte skulle väcka något åtal mot Cristiano Ronaldo. Detta då anklagelserna mot honom "inte gick att bevisa bortom allt tvivel".

Våldtäktsanklagelserna är nedlagda, men ärendet är inte helt avslutat. Ett civilrättsmål är alltjämt pågående. 2018 skickade kvinnan in en stämning till den delstatliga domstolen i Nevada, och 2019 blev målet flyttat till den federala domstolen. Enligt FourFourTwo är det ännu inte bestämt något datum när parterna ska mötas. Kvinnan menar att hon inte var mentalt tillräknelig när hon skrev på tystnadsavtalet 2010. Enligt rapporter kräver hon motsvarande runt 700 miljoner kronor i skadestånd.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons