Annons

Anja Pärsons sista föreställning

En sista presskonferens. En sista tävling. Och en sista segergest – oavsett resultatet. Se tv-klippet längst ned i artikeln.
Sport • Publicerad 14 mars 2012
Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

– Klart jag kommer att göra "Sälen" en gång till i morgon, för alla mina supportrar, lovar Anja Pärson.

På torsdagen tar Anja Pärsons makalösa alpinkarriär slut – på dagen exakt 14 år efter hennes första världscupstart.

Annons

Det har blivit 42 världscupsegrar och totalt 19 VM- och OS-medaljer sedan dess. Men också en rad otäcka krascher och många års kamp mot smärtorna från två sargade knän.

Anja Pärsons besked kom i ett pressmeddelande i måndags; på onsdagen berättade den snart 31-åriga svenskan själv om beslutet, minnena från karriären – och ett av drömjobben, att få praktisera hos FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson.

– Det är blandade känslor. Man vill suga ut musten ur det och hålla kvar det så länge man kan, samtidigt som man vill få det gjort. Kunna börja om på nytt, få ställa pjäxorna på hyllan och göra något annat, säger Anja Pärson.

– Jag försöker se det som att det inte är mitt liv som tar slut, utan att jag börjar ett nytt.

Vill avsluta snyggt

För bara ett år sedan var Anja Pärson fortfarande fast besluten och viss om att hon kunde vinna tävlingar även i vinter. Men resultaten har inte alls blivit som hon hade hoppats på och till slut saknades motivationen för att kämpa på en säsong till.

Nu blir super-G:n vid världscupfinalen i Schladming på torsdagen, Anja Pärsons 381:a start i världscupen, också den sista föreställningen.

– Jag lever alltid på hoppet att jag ska kunna hitta nya sätt att åka skidor på. Men i år räckte det inte hela vägen och då är det lika bra att avsluta snyggt och kunna vara avslappnad på sista tävlingen, säger hon.

"Största frågan"

Så till den stora frågan. Vad händer nu? Vad gör man efter ett liv som handlat om alpinåkning så länge man kan minnas?

Annons

Anja Pärson ler åt frågan som kommer gång på gång under presskonferensen och de följande intervjuerna. Hon vet själv inte riktigt. Och njuter till fullo av det.

– Det är nog den största frågan för alla idrottare, vad de ska göra efteråt. Jag ska försöka åka på semester, inte bara säga ja till allt nu i början.

– Jag ska vila, försöka göra så lite som möjligt. Och tillåta mig själv att bli en "vanlig" människa, i alla fall i ett halvår.

Någon sorts fortsättning inom skidåkningen blir det säkert, tror hon. Om inte annat sitter hon kvar som åkarrepresentant i Internationella skidförbundet (Fis) i ett år till. Men det finns också tankar om att ägna sig åt välgörenhetsprojekt och åt ungdomsverksamhet inom alpinåkningen.

Om inte Jan Eliasson hör av sig från FN. Anja Pärson ställer gärna upp som praktikant, hälsar hon.

– Det vore häftigt. Det var något jag kom att tänka på tidigare. Så jag bollade ut den till er, så att jag får en bättre chans att göra det, säger Pärson med ett stort leende.

– Han är lite av en idol också. Jag vill utsätta mig själv för andra miljöer och en sådan praoplats vore lite häftig.

Anja Pärson går ut med startnummer 4 på torsdagen, Jessica Lindell Vikarby startar som nummer 12.

 

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons