Annons

Perssons lag ska förstärkas: "Blev bortspelat"

Bästa laget avgör vem som vinner Vasaloppet. Därför kan tvåan, Emil Persson räkna med förstärkning till nästa säsong:
Skidor • Publicerad 6 mars 2022 • Uppdaterad 20 februari 2023
Tvåan Emil Persson i Laget 157 är omgiven av segraren Andreas Nygaard och hans lagkamrater efter målgången.
Tvåan Emil Persson i Laget 157 är omgiven av segraren Andreas Nygaard och hans lagkamrater efter målgången.Foto: Ulf Palm/TT

I årets Vasalopp blev laginsatsen ovanligt avgörande. Tvåan Emil Persson kände att han var minst lika stark som segraren Andreas Nygaard. Men norrmannen åkte i ett bättre lag som gjorde att han var mer utvilad inför spurten. Därför blev det norsk seger.

Emil Persson är säker på att utgången i spurten hade blivit annorlunda om han haft starkare lagkamrater:

Annons

– Ja, absolut. Jag har bränt mer krafter under loppet än vad han (Nygaard) gjort. Ett bra lag hjälper, att vi blir fler och starkare. Det är bara att se på dagens lopp. Mot slutet var det sex–sju åkare i Team Ragde Charge i en tätgrupp på 15 åkare. Jag var ensam. Man tittade bakåt och försökte hitta lagkompisar, men det gällde sedan att göra det bästa av situationen, köra på läget och få ta det själv, säger Emil Persson, som åker för Lager 157.

När det var dags för spurten ställdes en utvilad Andreas Nygaard, mot en Emil Persson som blivit slutkörd av Nygaards lagkompisar.

”För dåliga!"

Den utvecklingen fick Anton Jernberg, lagledare i Lager 157, att reagera direkt efter målgången:

– Emil (Persson) var inte sämre än Nygaard. Vårt lag blev helt enkelt bortspelat i dag. Ni fick vi verkligen en tankeställare.

Anton Jernberg fortsätter:

– Våra tredje- och fjärdeåkare var för dåliga jämfört med dem. Nu måste vi rannsaka oss och se vad vi kan göra för att bättre stötta upp Emil Persson till nästa år. Vi måste ha vassare och skarpare åkare som också kan Vasaloppet. I dag var vi statister.

Vill stärka laget

Anton Jernberg säger att efter säsongen börjar arbetet med att stärka och bredda laget.

TT: Kan det bli aktuellt att enbart satsa på herrar, alternativt damer?

– Det är en jättebra fråga. I dag gick vi med tre tjejer och fyra killar och ”Ragne” hade sju killar och två tjejer.

Emil Persson har sin uppfattning klar:

Annons

– Det krävs både tjejer och killar för att göra ett lag. I lagkemin får man mycket utbyte av varandra.

"En dröm har man"

Emil Persson avslöjar också att han har en del drömförstärkningar till kommande säsong:

– En dröm har man, men om det är realistiskt är det en annan sak, sägen han hemlighetsfullt.

Max Novak, i Team Ramudden, var den andre ensamme svensken som aktivt försökte utmana de starka norrmännen. Hans lagledare, Gustaf Korsgren, håller med om att det krävs ett bra lag för att kunna vinna Vasaloppet:

– Ja, det är väldigt svårt att vinna Vasaloppet om du inte har lagkamrater, säger Korsgren, som redan är ansvarig för ett sådant ”superlag” på damsidan. Men denna dag gick samtliga åkare i det damlaget in i väggen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons