Annons

Andersson: VM-drömmen över om Ryssland får rätt

Sverige kommer inte spela mot Ryssland om en plats i årets fotbolls-VM, säger förbundskapten Janne Andersson.
Om idrottens skiljedomstol ger Ryssland rätt, lär det därför innebära att den svenska VM-drömmen är över.
Fotboll • Publicerad 14 mars 2022
Svenska herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson. Arkivbild.
Svenska herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Ryssland har gått vidare till idrottens skiljedomstol, Cas, och överklagat beslutet från Internationella fotbollsförbundet (Fifa) att kasta ut landet från det kommande VM-playoffet. Om Cas river upp Fifas beslut innebär det att Sverige kan tvingas spela mot Ryssland för en plats i vinterns herr-VM i Qatar.

Men det kommer inte ske, säger Sveriges förbundskapten Janne Andersson. Polen (som skulle ha mött Ryssland i playoffsemifinal) har tillsammans med Sverige och Tjeckien (som möts i den andra semifinalen) sagt att de vägrar att spela mot Ryssland så länge kriget i Ukraina pågår.

Beslutet

Annons

Och det gäller oavsett Cas-beslut.

– Ja, pågår det ett krig så spelar vi inte matchen utifrån det beslutet som är taget. Så är det ju sagt i dag, säger Janne Andersson i TV4:s Fotbollskanalens podcast Lundh.

I så fall står Sverige hellre över VM, säger Andersson.

– Ja, som det är sagt nu så är det ju så. Och om förutsättningarna är som de är just i dag, så är det ju det beslutet som är taget.

– Nu blir det ju lite spekulationer. Till att börja med kan man verkligen hoppas att kriget avslutas. Det skulle såklart vara det allra bästa.

Meningslös semifinal?

I ett sådant scenario kan det sluta med att Sverige inte ens möter Tjeckien på Friends arena den 24 mars. Andersson tar ut truppen nu på onsdag, men eftersom Polen varit tydligt med att man vägrar spela mot Ryssland blir en semifinal i princip meningslös för svensk del.

– Det känns ju inte speciellt meningsfullt ur det perspektivet. Men att få en landskamp hemma på Friends hade väl varit bra på sitt sätt. Men det mister ju sin mening. Men du hör att jag svamlar för jag har faktiskt inte tänkt på det alls.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons