Annons

Andersson brottas med hemliga frågetecken

Några spelare är fortfarande frågetecken inför Nations League-premiären mot Frankrike på lördag kväll.
Vilka?
Det vill Janne Andersson inte avslöja.
Fotboll • Publicerad 4 september 2020
Förbundskapten Janne Anderssons dirigerar spelarna under träningen på Friends arena.
Förbundskapten Janne Anderssons dirigerar spelarna under träningen på Friends arena.Foto: Jessica Gow

Något hysch-hysch kring vem som kliver in i skadade Andreas Granqvists roll som lagkapten är det emellertid inte. Sebastian Larsson tar på sig det armbandet på Friends arena.

– Att få äran att vara kapten gör mig väldigt stolt, ett hedrande uppdrag man vill se till att förvalta på bästa sett, säger Larsson.

Annons

Janne Andersson om valet:

– "Sebban" var kapten i sin hundrade landskamp. Pontus (Jansson) och Albin (Ekdal) har varit det. Jag har några i den här truppen som är lagkaptensämnen. Med det menar jag bra killar som har en stor lojalitet mot de andra spelarna och spelsystemet vi spelar.

"En förebild"

– Sebastian är verkligen en förebild i det fallet. Han tar samma ansvar oavsett om han är lagkapten eller inte. För mig är "Granen" lagkapten och jag har ingen "tvåa". Det kan bli någon annan mot Portugal (på tisdag).

Andersson säger att han i stora drag har startelvan mot Frankrike klar för sig, men han vill avvakta eftermiddagens samtal med aktuella spelare och läkare.

– Den här gången har det varit mer öppet kring startelvan inför samlingen. Hur jag ska hantera de här två matcherna är något som växt fram under veckan men jag måste kolla av med det medicinska teamet i eftermiddag först, säger Andersson.

Att "vädra" truppen och laborera mellan startelvorna är inte aktuellt i Nations League-öppningen.

– Möter man världsmästarna (Frankrike) är det inte läge att testa så mycket. Vi får nog använda det bästa vi har. Och det gäller mot Portugal på tisdag också, säger förbundskaptenen.

"Hitta personbästa"

Det är inget nytt under solen när han redogör för vad som krävs för att kunna mäta sig med Frankrike.

– Med risk för att vara tjatig, men vi behöver sätta alla delar av spelet mot ett sånt här lag. Hitta personbästa på person- och lagnivå. Alla delar av spelet måste sitta. Det finns inte utrymme för att inte hitta rätt, men där är jag optimistisk. Hur vi orkar är en annan sak, säger Andersson.

Läget på spelarfronten:

Annons

Anfallaren Sebastian Andersson har haft problem under veckan. Först kallades John Guidetti in och i torsdags kväll fick också Isaac Kiese Thelin besked om att snabbast möjligt ta sig till Stockholm från Malmö.

Fick avstå träning

Men Kiese Thelin fick inte träna med laget på fredagsförmiddagen.

– Vi följer protokollet. Han testades i förra veckan i Malmö och hade inte smittan och han testades hos oss innan han fick ansluta till den berömda bubblan. Vi väntar på testsvar. Därför var han inte med på träningen. I övrigt var alla ute och tränade, men några inte hela vägen.

Flera nationer har valt att knäböja under nationalsångerna, för att markera mot rasism. Om det sker på Friends arena på lördag är oklart.

– Det är inget vi haft uppe för diskussion. Det är det enda jag kan svara på i dagsläget. Dyker frågan upp från spelare och ledare får vi ta den diskussionen då, säger Sebastian Larsson.

Gräsmattan på Friends arena har fått mycket kritik. Till Nations League är en ny utrullad – och den får tummen upp av Larsson.

– Den var ganska bra faktiskt. Den är fast och ganska jämn. Det ser bra ut för att den ska hålla för två matcher, säger han.

Fakta: Senaste mötena med Frankrike

Lördagskvällens premiär i Nations League innebär det tolfte mötet sedan 1992 mellan Sverige och Frankrike. Sverige har vunnit två matcher, Frankrike fem och fyra landskamper har slutat oavgjorda.

Här är alla matcherna:

10 juni 1992: 1–1 i Solna, EM-slutspel.

28 april 1993: 1–2 i Paris, VM-kval.

22 augusti 1993: 1–1 i Solna, VM-kval.

2 april 1997: 0–1 i Paris, landskamp.

22 april 1998: 0–0 i Solna, landskamp.

9 februari 2005: 1–1 i Paris, landskamp.

20 augusti 2008: 2–3 i Göteborg, landskamp

19 juni 2012: 2–0 i Kiev, EM-slutspel.

18 november 2014: 0–1 i Marseille, landskamp.

11 november 2016: 1–2 i Paris, VM-kval.

9 juni 2017: 2–1 i Solna, VM-kval.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons