Annons

Almgren i valet och kvalet

Tränaren Johanna Almgren står i ett vägskäl. Valet faller i kväll. Tryggheten i BK Häcken eller äventyret som huvudansvarig i Kungsbacka DFF?
Sport • Publicerad 18 november 2014
Johanna Almgren kan bli Kungsbackas nya tränare.
Johanna Almgren kan bli Kungsbackas nya tränare.Foto: Lennart Magnusson

– Jag är färsk som tränare. Antingen gör jag det enkelt för mig eller så kastar jag in mig i hetluften direkt, säger Almgren till BT.

Den aktiva fotbollskarriären var över meddelade boråsaren Johanna Almgren i mitten av oktober. Då hade den nya karriären redan påbörjat. Under året har hon varit assisterande tränare i BK Häckens P17-lag. Till kommande säsong står hon inför två lockande val: Nyblivna elitettanklubben Kungsbacka DFF har gett henne ett kontraktsförslag för A-laget eller en fortsättning hos Hisingsklubben.

Annons

– Jag tar beslutet i kväll. Det är helheten som avgör. På den här nivån går det inte att försörja sig som tränare så det gäller att få ihop allt. Det är ett svårt val, därför vill jag inte ta ett förhastat beslut.

Varför är det svårt?

– Det är svårt att lämna ett jobb som jag verkligen trivs på (assisterande i Häckens P17). Samtidigt är det en chans att bli huvudansvarig i Kungsbacka.

Almgren har varit klar över att sträva efter en fortsättning på fotbollslivet på andra sidan sidlinjen. Den förra detta Göteborg FC-spelaren, som har den näst högsta tränarutbildningen, är lite förvånad över hur snabbt det har gått – att redan nu bli erbjuden en chans att leda ett lag i elitettan.

– Jag har alltid varit intresserad av att bli tränare, sedan vet man inte hur attraktiv man är. Att få två sådana här erbjudanden... jag är verkligen priviligerad.

30-åringen har fått en kickstart på det nya karriärsteget, en början på ett val Almgren ser sig hålla på med lång tid framöver.

– Målet? Det är att nå så högt upp som möjligt. Jag vill nå framgång. Jag har precis börjat, Fergusson (Sir Alex) var 71 när han slutade, så jag har ett par år på mig.

Tanken om det blir Kungsbacka DFF är att den tidigare landslagskollegan, Stina Segerström, skall följa med som assisterande tränare. Almgren berättar att de har en liknande syn på fotboll och framhåller Segerströms defensiva kvalitéer.

– Om jag bestämmer mig för dem hoppas jag att de hittar en lösning med Stina.

Christer Björkroth, sportchef i Kungsbacka DFF, bekräftar att Almgren är den (av tre namn) som de har kommit längst med i förhandlingarna. Att boråsaren inte har speciellt mycket tränarerfarenhet är ingenting som avskräcker.

– Det är lite av en chansning, men tackar hon ja kommer hon att få stöttning. Att vi är intresserade beror på flera skäl. Men hon har varit på elitnivå och vet vad som krävs där. När det kommer instruktioner, feedback och träningsupplägg är jag inte orolig. Sedan ligger det i klubbens linje att ha en kvinnlig tränare.

Christian Johansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons