Annons

Allt du behöver veta inför kortbane-VM

Pandemin gör att simmästerskapen står på kö. Drygt en månad efter EM avgörs ännu ett kortbanemästerskap – VM i Abu Dhabi.
Sex individuella OS-guldmedaljörer från Tokyo finns på plats och ett starkt svenskt lag med Sarah Sjöström i spetsen.
Här är allt du behöver veta om mästerskapet.
Simning • Publicerad 15 december 2021
Sophie Hansson under OS i Tokyo. Arkivbild.
Sophie Hansson under OS i Tokyo. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Så avgörs det:

Efter en spektakulär formel 1-avslutning i staden i helgen ska det nu gå undan i vattnet. Med start på torsdagen och sex dagar framåt simmas VM i storslagna multiarenan Etihad Arena vid vattnet i Abu Dhabi. Arenan stod klar 2020 men togs i bruk först i januari i år på grund av pandemin och tar in 18 000 åskådare.

Annons

Tv:

SVT sänder samtliga finalpass med start klockan 15.00.

De här stjärnorna är med:

Sex individuella OS-guldvinnare från Tokyo i sommar finns på plats: britten Tom Dean (200 meter fritt), Ahmed Hafnaoui, Tunisien (400 meter fritt), kineserna Wang Shun (200 meter medley) och Zhang Yufei (200 meter fjäril), Maggie MacNeil, Kanada (100 meter fjäril) och Lydia Jacoby, USA (100 meter bröstsim).

Vilka saknas?

De två största simmarna på OS, australiskan Emma McKeon (fyra guld och sju medaljer) och amerikanen Caeleb Dressel (fem guld), saknas i Förenade arabemiraten. Australien har på grund av reserestriktioner bara en simmare på plats.

Hur står sig Sverige?

Bra. Sverige har sitt starkaste lag på ett kortbane-VM sedan 2014 med Sarah Sjöström i spetsen. OS-finalisterna Louise Hansson, Sophie Hansson och Erik Persson finns också med. Med Michelle Coleman också på plats blir de svenska lagen i frisims- och medleylagkapperna mycket starka.

Svenskarna med störst guldchans:

Sarah Sjöström, som tog fyra guld och ytterligare två medaljer i EM, simmar 50 och 100 meter fritt och 50 meter fjäril och har guldchans på alla tre distanser. Hon är dessutom ute efter världsrekorden på 50 meter fjäril och 50 meter fritt. Louise Hansson är näst snabbast i världen på 100 meter fjäril i kortbana i år.

Annons

Varför är det så många simmästerskap?

Pandemin har gjort att samtliga simmästerskap i fjol fick skjutas upp. Därför är det ett mästerskap mer än normalt i år. EM gick i ryska Kazan för en dryg månad sedan. I vanliga fall avgörs EM och VM i kortbana (25-metersbassäng) vartannat år växelvis, detsamma med långbanemästerskapen (50-metersbassäng) EM och VM. Så ett normalt år är det ett mästerskap i långbana och ett i kort. Vart fjärde år, OS-åren, blir det två mästerskap i långbana (OS och EM) och ett kortbanemästerskap.

Statusen höjs:

Långbana är fortfarande det stora eftersom OS avgörs i 50-metersbassäng. Men statusen på kortbanetävlingarna växer, inte minst tack vare den årliga och penningstinna ISL-serien som startades 2019. Kortbaneserien lockar alla de stora stjärnorna. Däremot väljer många fortfarande bort mästerskapen i kortbana och Sarah Sjöström gör exempelvis sitt första kortbane-VM sedan 2014.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons