Annons

”Alla måste ge hundra procent och våga ta för sig”

I år gör Sjömarkens IF sin första säsong någonsin i damettan.
Johanna Kalinskij Köhlquist hoppas bli kvitt sina knäskador – och leda laget från mittfältet.
BT har träffat nyckelspelaren inför seriestarten.
Fotboll • Publicerad 13 april 2018
Johanna Kalinskij Köhlquist hoppas bli kvitt sina knäskador inför seriestarten.
Johanna Kalinskij Köhlquist hoppas bli kvitt sina knäskador inför seriestarten.Foto: Anders Robertsson

På Borås Arena värmer Sjömarkens damlag upp. Det är mindre än tre veckor kvar till seriestart och det är minusgrader i luften. Snöflingor faller ner och lägger sig på konstgräset.

– Jag börjar bli trött på det här vädret nu, haha. Att behöva ta på sig underställ. Jag föredrar shorts och t-shirt, säger Johanna Kalinskij Köhlquist, ett par dagar innan laget reser till Italien för ett träningsläger.

Annons

23–åringen tar plats i en grå stol och berättar att hon dras med en skada.

– Jag har ett knä som viker sig lite i vissa situationer och jag har vilat i ett par veckor. Det andra knäet har jag opererat för både korsband och menisk, säger Kalinskij Köhlquist som åkte på sin första allvarliga skada för runt sju år sedan.

””Man vet vad det innebär om det går sönder helt och det är inte roligt” - Johanna Kalinskij Köhlquist om sin skada.”

Johanna Kalinskij Köhlquist trillar boll med en lagkamrat.
Johanna Kalinskij Köhlquist trillar boll med en lagkamrat.Foto: Anders Robertsson

Hon sträcker ut det vänstra benet och visar var det gör ont.

– Det är menisken som ömmar och det är klart att det finns en oro. Man vet vad det innebär om det går sönder helt och det är inte roligt. Men man får hålla tummarna, som det känns just nu ska det hålla.

Kalinskij Köhlquist började spela fotboll som nioåring i Mariedal och har tillhört Bergdalen och IFK Örby. Nu står den bollsäkra innermittfältaren inför sin andra säsong i Sjömarkens IF.

– Jag tycker det är lika roligt. Jag har spelat mycket som mittback, men jag kommer till min rätt på mitten och får vara med mer i anfall då, säger hon och skrattar.

Har du funderat på att testa en högre nivå?

– Ja, men efter mina knäskador har det blivit att drömmarna har släckts. Nu spelar jag för att jag kan spela och att det är roligt.

Hon gillar läget i Sjömarken.

Annons

– Vi har en bra lagmoral och jätteroligt ihop. Jag gick hit för att jag kände ett par spelare och att jag trivs med att ha Joakim Carlsson som tränare.

Joakim Carlsson, tidigare i Örby, har följt Kalinskij Köhlquists utveckling i flera år.

– Johanna är en otroligt kompetent spelare med bra speluppfattning och tillslag, som man alltid behöver på plan, säger han.

Sjömarken tog 61 poäng av 66 möjliga förra året. På 22 matcher blev det 98 mål framåt och elva insläppta. Fem år efter uppflyttningen från trean blev det serieseger i division två.

– Det var en härlig säsong att få vinna serien och gå upp. Vi hade egentligen bara två motgångar. Det var bra hela tiden, säger Kalinskij Köhlquist.

Johanna Kalinskij Köhlquist, innermittfältare, i Sjömarkens IF.
Johanna Kalinskij Köhlquist, innermittfältare, i Sjömarkens IF.Foto: Anders Robertsson

Vad är er spelidé?

– Vi vill spela bollen utmed marken och komma runt på kanterna. Det är det vi är bra på. Vi är inte det största fotbollslaget sett till kroppsbyggnad, men det finns många snabba spelare och det gäller att vi utnyttjar det. Vi har fått in yngre spelare med härlig energi.

Nu väntar tuffare motstånd i ettan.

– Alla måste ge hundra procent varje träning och match, våga ta för sig och göra det de är bra på.

””Vi ska inte vara nöjda med att gå ut och göra bra ifrån oss. Vi ska vinna matcher” - Joakim Carlsson, tränare, om kommande säsong.”

Annons

Carlsson tillägger:

– I division ett är det högre tempo och tuffare närkamper. Vi ska inte vara nöjda med att gå ut och göra bra ifrån oss. Vi ska vinna matcher. Men det kommer ta ett tag innan vi växer in i det. Det känns som Sjömarken har något bra på gång. Det gäller att förvalta det.

I morgon (den 14 april) inleder Sjömarken säsongen med ett Sjuhäradsderby hemma mot Nittorp. En match som sänds live för inloggade på bt.se

Adam ÅstrandSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons