AIK:s taktiska triumf gav tre poäng

Intelligens och kyla. AIK:s Mikael Stahre och Daniel Örlund gav hemmalaget tre poäng efter 1–0 mot IFK Göteborg.
Sport • Publicerad 13 juli 2009

Det skulle vara så lätt. Allsvenskans serieledare IFK Göteborg skulle ta tre poäng på Råsunda. Med ett lågt, kompakt lag och en spjutspets i skyttekungen Tobias Hysén skulle laget spela bollar på djupet, sätta AIK:s backar under press och låta dem spela felvända.

Det gick sådär.

Bollarna kom mot Hysén. Men de var alltifrån bra och efter 18 minuter visade han sitt missnöje – armarna flög upp från sidan och blickarna kastades mot mittfältaren Thomas Olsson.

Och om Göteborgs ledarduo Stefan Rehn och Jonas Olsson tyckte planen var genial, lika lätt ansåg AIK:s Mikael Stahre det var att neutralisera Blåvitt.

När inte gästerna bjöd upp till spel – då var det AIK som ägde bollen och pressade.

Efter ett par halvdana chanser skulle belöningen även komma.

En snabb, kort frispark ställde Göteborg och på följande hörna brast det för publiken på Råsunda.

Bojan Djordjic tog emot, hittade Iván Óbolo i mitten vars nick Göteborgs målvakt Kim Christensen räddade. På returen högg vänsterbacken Nils-Eric Johansson och gav hemmalaget 1–0.

Göteborg då. Stort bollinnehav i andra men utan några heta chanser. Fram till 67:e minuten. Dulee Johnson rev ner Thomas Olsson i straffområdet och domaren Stefan Johannesson dömde straff.

En kylig Daniel Örlund väntade ut Hysén och gjorde en kanonräddning.

Det gav energi till AIK och trots en man mindre stod de emot sista pressen, och den var rejäl, från Göteborg.

AIK är nu med i toppstriden i allsvenskan. För Göteborg var tre missade poäng inte allt. Backen Adam Johansson gjorde illa knät och skadelistan blir allt längre hos serieledaren.