Annons

Mendes om målet: "Det är speciellt"

Milos Milojevic ratade Joe Mendes i Hammarby.
Därför återvände 19-åringen till AIK – där han just nu gör succé och avgör matcher.
Som mot Milojevics Malmö FF.
Nu leder AIK allsvenskan före Hammarby – tack vare 2–0 hemma på Friends arena.
Fotboll • Publicerad 11 maj 2022
AIK firar ledningsmålet i 2–0-segern mot Malmö FF.
AIK firar ledningsmålet i 2–0-segern mot Malmö FF.Foto: Pontus Lundahl/TT

Så kan det gå i fotbollens emellanåt underliga och vidunderliga värld och tur är väl det.

Mendes höll inte inne med känslorna efteråt.

Annons

– Det är speciellt eftersom jag hade Milos i Bajen och fick inte spela där. Jag har tänkt på det jättemycket. Det brann mycket i min hjärna om jag ska vara ärlig, säger han om känslorna att slå Malmö FF i allmänhet och Milojevic i synnerhet.

Men det krävdes en skada på Mikael Lustig för att tränaren Bartosz Grzelak skulle öppna dörren för Mendes. Och som den offensive ytterbacken tagit chansen. Mendes har startat de tre senaste matcherna och veteranen Lustig får inte med självklarhet tillbaka sin högerbacksplats.

Hyllar Lustig

Mendes hyllar Lustig. Han ser honom som en mentor.

– Han betyder mycket för mig. Han hjälper mig på träningsplanen och på planen. Det känns otroligt bra att ha hans stöd. Han har mycket erfarenhet från landslaget och Europa. Jag är tacksam att han hjälper mig, säger Mendes.

19-åringen från Hjulsta imponerade mot IFK Göteborg i helgen. Mot Malmö FF klev han fram ytterligare och placerade sig i händelsernas centrum när han fixade ledningsmålet.

Mendes, som återvände från Hammarby i vintras, lurade upp Veljko Birmancevic på läktaren med en fräck dragning. Avslutet styrdes in bakom Johan Dahlin via Dennis Hadzikadunics ben.

"Jag blev chockad"

AIK-klacken på Norra ståplats gick helt i spinn, Mendes har sällan varit lyckligare, men målet... det fick han inte. I officiella sammanhang bokfördes 1–0 som ett självmål.

– Det är mitt mål, jag firade som att det var mitt. Jag blev chockad när jag fick höra att det var självmål, säger Mendes.

Hur som helst, målet förde AIK till serieledning.

AIK har inte förlorat en allsvensk match sedan 10 augusti 2017 där man haft ledningen med 1–0. Det klarade ett svårt skadedrabbat Malmö FF inte att ändra på.

Annons

Søren Rieks, Anders Christiansen, Isaac Kiese Thelin, Lasse Nielsen, Adi Nalic och Oscar Lewicki fick stanna hemma. På bänken började spelare som Jo Inge Berget och Martin Olsson.

Malmö fick inte till det

Milos Milojevic har det gott ställt med en bredd och ett djup i truppen som ingen annan tränare, men nog märktes det att den elva han ställde på benen varken var toppad eller samspelt.

Malmö var ytterst nära att kvittera med tio minuter till pausen. Malik Abubakari prickade stolpen med en volley. Om den bollen gått innanför ramen hade Janosevic fått plocka ut den.

MFF hade sina möjligheter. Så även AIK. Den vassaste fick inhopparen Benjamin Kimpioka, men Ismael Diawara – Johan Dahlins ersättare efter pausen – fick ut en näve.

Med minuter kvar fick Kimpioka revansch. Han fälldes av Matej Chalus och Sebastian Larsson slog in straffen till 2–0.

– Det var en väldigt tuff fotbollsmatch. Man känner när man står där att det krävs bra individuella prestationer för att bedriva ett bra spel. Till det måste man fungera väldigt bra som lag för att få kontroll på ett lag som Malmö FF, säger Bartosz Grzelak.

Den kollektiva AIK-defensiven bildar en ogenomtränglig mur hemma på Friends arena. Fyra gånger 1–0 och nu 2–0 är resultaten hemma i år.

– Jag är oerhört stolt över killarnas insats. Vi utvecklas hela tiden som lag. Vi har mycket kvar men det är ett litet kvitto på att vi kommit en bit på vägen, säger Grzelak.

På söndag väntar nästa stormatch, derbyt mot Hammarby på Tele 2 arena.

Fakta: AIK:s förlustfria hemmasvit

AIK avslutade allsvenskan 2020 med två raka hemmaförluster, mot Örebro (0—2) och Kalmar (0—1). Sedan dess har klubben vägrat att förlora i allsvenskan hemma på Friends arena:

Sviten är nu uppe i 20 matcher.

2021:

12 april: Degerfors 2—0

25 april: Hammarby 2—0

2 maj: Elfsborg 1—0

13 maj: Malmö FF 1—1

22 maj: Mjällby 2—2

10 juli: Varberg 2—1

18 juli: Kalmar FF 2—0

2 augusti: Halmstad 1—0

22 augusti: Häcken 2—1

28 augusti: Örebro 2—0

20 september: IFK Göteborg 3—1

3 oktober: Djurgården 1—0

24 oktober: Norrköping 1—0

7 november: Östersund 3—0

4 december: Sirius 4—2

2022:

10 april: Norrköping 1—0

20 april: Varberg 1—0

24 april: Djurgården 1–0

7 maj: IFK Göteborg 1–0

11 maj: Malmö FF 2–0

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons