Annons

Afrikanska talanger visar upp sig för Elfsborg

Afrikanska mästerskapen pågår för fullt i Ghana.
Långt från festen har två afrikanska talanger visat upp sig för Elfsborg.
Vägen dit är lång – men Ofori och Dodja hoppas en dag även de nå den stora scenen.
Sport • Publicerad 29 januari 2008
SIKTAR HÖGT. På ett hotellrum i Borås tittar Dodja och Ofori på Ghanas segermatch mot Marocko ? och drömmer att de själva en gång får uppleva festen på riktigt nära håll.
SIKTAR HÖGT. På ett hotellrum i Borås tittar Dodja och Ofori på Ghanas segermatch mot Marocko ? och drömmer att de själva en gång får uppleva festen på riktigt nära håll.Foto: Lennart Magnusson

Fotboll Borås

Sulley Muntari lyfter fram bollen till Michael Essien som på volley vräker in 1–0 till Ghana. Det utbryter ett vilt jubel bland hemmafansen på läktarna i Accra. Ghana är på väg mot kvartsfinal i afrikanska mästerskapen.

Annons

I ett hotellrum i Borås ler 19-årige Ofori från Ghana nöjt. Han sitter på sin sängkant och följer sina idoler via tv tillsammans med jämnårige rumskamraten Dodja från Togo. Ungdomarna har tillbringat nästan en månad med Elfsborgs juniorlag, men i dag återvänder duon till Afrika igen. Provträningen är över.

– Det är stor skillnad att spela här jämfört med i Ghana. Allt runt omkring är mycket bättre här. Sedan är spelet mycket mer taktiskt inriktat, i Ghana vill alla främst visa hur bra man själv är, säger Ofori.

Till vardags tillhör han Zaytuna United FC, nykomlingar i högsta ligan i Ghana och Dodja håller till i Liberty Academi Delta i Togo. Efter en turnering i Ghana i oktober upptäcktes de två av Elfsborgs juniorlagstränare Jan Mak.

– Han tog kontakt med oss och sa att han skulle bjuda upp oss till Sverige. Visst gjorde jag bra ifrån mig men jag blev faktiskt lite chockad, helt otroligt, säger den ödmjuke Ofori som för killarnas talan då Dodja endast pratar franska.

De är båda nöjda med sin tid i Borås och Elfsborg (även om kylan varit svår att hantera påpekar Ofori).

Men om de får återvända återstår att se.

Ofori och Dodjas framtida öden vilar i Jan Maks bestämda händer. Det är han, tillsammans med Stefan Andreasson, som beslutar om det blir ett kontrakt med Elfsborg.

– Vi är egentligen reserverade med att ta in utländska spelare i vår verksamhet. Men vi har kontakt med föreningar och akademier i flera olika länder och det kan finnas någon som har något utöver det vanliga, säger Mak.

Han ger dock inga svar om den afrikanska duon. Men Ofori själv berättar att två brassar snart ska ansluta till Elfsborg och ytterligare två utländska spelare ska bjudas in.

– Det är bara att åka hem och be till gud. Jag skulle gärna vilja återkomma.

Annons

Ghana vinner över Marocko med 2–0. Festen i landet fortsätter och Ofori ska ta del av den.

– Det avgörs inte så långt ifrån där jag bor så jag ska försöka se några matcher live.

Pär Andersson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons