Annons

41:a gången gillt – då jublade Karlsson

Jesper Karlsson har gjort ett allsvenskt mål för Elfsborg. Det blev 41:a gången gillt.
– Det känns skitbra. Jag har väntat ett bra tag på det här, säger Karlsson.
FOTBOLL • Publicerad 15 maj 2019 • Uppdaterad 17 maj 2019
Jesper Karlsson jublar över sitt första allsvenska mål för Elfsborg.
Jesper Karlsson jublar över sitt första allsvenska mål för Elfsborg.Foto: Johan Valkonen

2016 gjorde han sju allsvenska mål för Falkenberg, och var glödhet på spelarmarknaden. Karlsson valde Elfsborg – och drabbades av måltorka. De första två säsongerna gick han mållös i allsvenskan.

– Jag har jobbat mycket. Det har varit en tuff tid för mig, där jag lärt mig mycket. Jag har vuxit, och vet hur jag kan tackla tuffa situationer lite bättre.

Annons

Har du koll på hur många stolpskott du haft?

– Det är en jäkla massa.

Men i minut 81 i hans 41:a allsvenska match för Boråsklubben var det äntligen dags att sätta en boll mellan stolparna. Simon Strand drev upp, och kämpade fram bollen till Pawel Cibicki på vänsterkanten. Cibicki drev inåt och slog sedan ett inspel längs marken, i riktning mot straffpunkten.

Bollen gick mittemellan AFC-målvakten Ihor Levchenko och Deniz Hümmet. Ingen av dem nådde bollen. Bakom kom i stället Karlsson och fick öppet mål.

Deniz Hümmet och AFC-målvakten Ihor Levchenko missar. Det gör inte Jesper Karlsson, utan Falkenbergsproduktens sätter sitt första allsvenska mål för Elfsborg.
Deniz Hümmet och AFC-målvakten Ihor Levchenko missar. Det gör inte Jesper Karlsson, utan Falkenbergsproduktens sätter sitt första allsvenska mål för Elfsborg.Foto: Johan Valkonen

– Det var en skitskön känsla, Jag ser att Deniz inte når bollen. Sedan är det bara att sätta dit foten. Åh, fy fan vad skönt.

Skönt med mål, och skönt med tre poäng. Fast det satt långt inne. Länge var det en väldigt händelsefattig match där AFC hade bra kontroll på Elfsborg.

– Vi gjorde ingen bra första halvlek. Men sedan går vi in i halvtid, snackar ihop oss och höjer energin. Det är fortfarande inte jätte-jättebra, men vi tar tre poäng – så vi skall inte klaga, säger Karlsson.

Vad sa ni till varandra i paus?

– Alla var besvikna. Det var lojt och det var ingen energi. Jimmy fick i gång oss lite, och alla höjde sig lite.

Det dröjde en kvart in i den andra halvleken innan Elfsborg fick fart på spelet. Men när Karlssons segermål kom var det rätt väntat. Då hade hemmalaget skapat en handfull heta lägen. Och Karlsson hade varit inblandad i det mesta. En reporter konstaterar att Elfsborg förlorade flera liknande matcher i fjol.

Annons

– Vi har blivit mycket starkare som lag. När det tar emot står vi upp för varandra. Förra året kunde det både bli ett, två och tre mål när vi hängde lite med huvudet. Nu känns det stabilt. Vi håller tätt bakåt, och så får vi ett mål med oss.

Förra året hade Elfsborg även det tungt på hemmaplan. I år är laget obesegrat på Borås Arena efter fem matcher.

– Vi tar med oss många lärdomar från förra året. Vi har byggt vidare på mycket, jobbat stenhårt. Men vi är inte nöjda med dagens match,

Var ligger du formmässigt?

– Det är svårt att säga. Jag har fått spela mer och mer. Jag känner att tajming och de smarta besluten börjar komma fram.

Efter matchen dröjde det länge innan Karlsson mötte pressen. Han och Simon Strand skulle spela in en kort hälsning till fansen inne på planen. Det tog tid.

– Åh herre gud. Jag och Simon Strand. Det går inte. Jag klarar inte av sånt där. Inte Simon heller, säger Karlsson.

Han nämner något om 52 tagningar. Strand hör och hävdar att det bara var tio.

Blev det någon hälsning?

– Det blev något, men vi skall in och göra mer. Jag är helt bekymrad, säger Karlsson.

Johan RydénSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons