Annons

262 ukrainska idrottare döda i kriget

Kriget i Ukraina har kostat 262 idrottare livet, meddelar landets idrottsminister. Samtidigt har 363 idrottsanläggningar ödelagts.
Ukraina • Publicerad 2 april 2023
Vadym Gutzeit, Ukrainas idrottsminister. Arkivbild.
Vadym Gutzeit, Ukrainas idrottsminister. Arkivbild.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Idrottsminister Vadym Gutzeit offentliggjorde siffrorna i samband med ett möte med Internationella gymnastikförbundets ordförande Morinari Watanabe i helgen.

Gutzeit var tydlig med att han inte vill se några ryska deltagare i OS eller andra tävlingar.

Annons

– De stöttar alla kriget och deltar i arrangemang till stöd för kriget, sade han.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har rekommenderat att ryska och belarusiska idrottare ska släppas in i internationella tävlingar, men under neutral flagg. IOK har nyligen skjutit upp beslutet om de två ländernas idrottare får delta i OS i Paris nästa år.

En av de ukrainska idrottare som nyligen mist livet i kriget är kickboxaren och medaljören i ungdoms-OS Maksym Galinitjev. Han stupade den 10 mars i Luhanskregionen, 22 år gammal, skriver MMA-nytt.

Andra offer för kriget är ukrainske mästaren i boxning Oleg Prudky, och den 19-årige skidskyttetalangen Jevhen Malysjev som stupade i strid strax efter invasionen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons