Annons

2014 – året då Hauger höll klassen

2013 sågade han sig själv. I år har Henning Hauger tagit revansch – vilket syns när BT:s spelarbetyg från samtliga Elfsborgs allsvenska matcher nu har sammanställts. "I år har jag visat att jag kan spela fotboll – men jag har ännu mer att ge", säger norrmannen.
Sport • Publicerad 2 november 2014
Henning Hauger i kamp med Malmös Magnus Eriksson.
Henning Hauger i kamp med Malmös Magnus Eriksson.Foto: ADAM IHSE / TT

Allsvenskan 2014 är över. När samtliga spelarbetyg från de 30 Elfsborgsmatcherna nu har räknats samman toppas listan med högst genomsnitt av Niklas Hult. Den 24-åriga vänsterbacken bedömdes i nio matcher innan han lämnade för proffsäventyr i franska Nice.

Tvåa på listan, före bland andra Johan Larsson och Anders Svensson, är Henning Hauger. Norrmannen kom som bekant till Elfsborg inför förra säsongen – men gjorde då en medioker insats. I år har han blommat ut, hittat sin roll – och belönades i oktober med en plats i den norska landslagstruppen.

Annons

– I fjol var det tufft för hela laget, och jag själv var inget undantag. Jag sa redan då att jag kan mycket mer, och det har jag fått visa i år. Men jag kan ännu bättre, det kommer nästa säsong, säger Hauger.

De positiva omdömena och betygen till trots – Hauger är inte helt nöjd med 2014.

– Det är med blandade känslor jag tittar tillbaka på året. Trenden är den samma för mig som för hela laget: det gick väldigt bra i våras, men i höst har det inte gått lika bra.

Kan du peka på någon konkret anledning till att ni tappade efter VM-uppehållet?

– Det är svårt, men det känns som att när det började gå lite emot oss så behöll vi inte riktigt samma stuktur som vi hade under våren. Då spelade vi smart, klokt och väldigt fin fotboll. Nu i höst blev det lite för mycket spel en och en, för att försöka vända det negativa till något positivt.

– Det känns surt att vi missade Europa League-platsen, jag tycker att vi hade tillräckligt bra lag för det. Samtidigt var det med absolut minsta marginal vi missade, och sett till de förväntningar som fanns på oss inför säsongen måste vi ändå vara ganska nöjda med året.

Förra året talades mycket om att du och Anders Svensson tog ut varandra på mittfältet. I år har rollerna varit tydligare. Är det anledningen till att du lyckats bättre?

– Det är lätt att försöka hitta anledningar, och skylla på sådant när det inte fungerar, som det var 2013. Men det var mycket som var tufft, och det var varken mitt eller lagets år. I år har jag och Anders spelat mycket ihop och det har fungerat bra.

Än är det inte klart om Svensson, 38, spelar i Elfsborg nästa säsong eller inte. Vad Hauger hoppas på i frågan är tydligt.

– Jag vill att Anders är kvar. Visst, han börjar bli gammal, men han är en väldigt bra fotbollsspelare som bidrar till att vi blir bättre som lag.

Annons

Henning Hauger missade de två sista matcherna i allsvenskan på grund av sjukdom. Han hoppas vara tillbaka i Supercupen mot Malmö på söndag.

– Jag känner mig bättre och räknar med att kunna träna i början av veckan, säger han.

Noterbart i BT:s betygssammanställning är att Johan Larsson spelat samtliga 30 matcher, och därmed förlängt sin smått otroliga svit med spel i samtliga allsvenska omgångar under fyra och ett halvt år. Senast Larsson inte deltog i en allsvensk match med Elfsborg var borta mot Gais, den 16 maj 2010.

BT-ligan – så gick det 2014

3,33: Niklas Hult (30 BT-ingar/bedömd i 9 matcher)

2,70: Henning Hauger (62/23)

2,53: Johan Larsson (76/30)

2,42: Anders Svensson (58/24)

2,40: Jon Jönsson (24/10)

2,39: Kevin Stuhr Ellegaard (67/28)

2,38: Sebastian Holmén (62/26)

2,36: Adam Lundqvist (33/14)

2,33: Marcus Rohdén (56/24)

2,22: Arber Zeneli (20/9)

2,17: Viktor Claesson (52/24)

2,00: Daniel Mobaeck (32/16)

2,00: Lasse Nilsson (28/14)1,95: Viktor Prodell (43/22)

1,79: Andreas Klarström (25/14)

1,78: Anton Lans (16/9)

1,73: Per Frick (19/11)

1,73: Mikkel Beckmann (19/11)

1,67: Abbas Hassan (5/3)

1,58: Simon Hedlund (30/19)

* Notera att betygen endast gäller de allsvenska matcherna. För att bli betygsatt måste man ha spelat minst 30 minuter i den aktuella matchen. Anton Andreasson har gjort fyra inhopp under året, men inte spelat tillräckligt länge för att bli betygsatt i någon av dessa. Liridon Gashi, Victor Rotting och David Olsson har suttit på bänken i minst en match, utan att få hoppa in.

Oskar Pålsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons