Annons

19-årspresenten: en plats i NHL

William Eklund kan fira sin 19-årsdag som NHL-spelare.
Hockeytalangen från Djurgården tog en plats i San Jose Sharks premiärtrupp inför säsongsstarten.
Totalt 78 svenskar inleder säsongen i NHL.
Ishockey • Publicerad 12 oktober 2021
William Eklund, här i Djurgårdens tröja, får fira sin 19-årsdag som NHL-spelare. Arkivbild.
William Eklund, här i Djurgårdens tröja, får fira sin 19-årsdag som NHL-spelare. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall /TT

Sent i går kväll, klockan 23 svensk tid, skulle de 32 NHL-lagen spika sina premiärtrupper.

Flera av de nya, unga svenskarna som åkt över till NHL i sommar tog en plats i sina lag.

Annons

William Eklund, som fyller 19 år i dag, tog tillsammans med Jonathan Dahlén – som gör sitt andra NHL-försök – en plats i San Joses premiärtrupp.

Eklund blev San Joses bäste poängplockare under försäsongen med sex poäng på fem matcher och fick också spela i numerärt överläge.

Förste på sex år

Frölundatalangen Lucas Raymond tog en plats i Detroits lag efter att precis som Eklund gjort sex poäng under försäsongen och blivit Red Wings bäste poänggörare.

Detroit Free Press skriver att Raymond, 19, är den förste tonåringen sedan Dylan Larkin 2015 som tar en plats i Detroits premiärtrupp. Nu ser de ut att få spela tillsammans i förstakedjan tillsammans med Tyler Bertuzzi.

– Jag såg på en gång att han var en speciell spelare. Han tänker hockey, har fantastiska händer och åker skridsko bra, säger Larkin om Raymond till tidningen.

Även förre Röglebacken Moritz Seider, tysken som i fjol utsågs till SHL:s bäste back, tog en plats i Detroits premiärtrupp.

Prisad back

Luleåbacken Nils Lundkvist, VM-back i Tre Kronor i fjol, förväntades ta en plats i New York Rangers – men gjorde dessutom en så bra försäsong att han tilldelades Lars-Erik Sjöberg-priset som lagets bäste nykomling under träningslägret.

Bland de som inte klarade gallringen finns bland annat 19-årige Alexander Holtz, Djurgårdslöftet som får börja säsongen i New Jerseys farmarlag Utica, och VM-forwarden Jesper Frödén, 27, som får starta i Bostons farmarlag Providence.

Enligt eliteprospects.com har totalt 78 svenska spelare tagit plats i NHL:s premiärtrupper medan 53 blågula spelare får börja i farmarligan AHL.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons