Annons

Skrällseger i US Open – hyllas av drottningen

Emma Raducanu från Storbritannien. Lägg namnet på minnet.
18-åringen gick in i US Open som en oseedad kvalspelare. Tio matcher senare har hon skrivit historia genom att lyfta grand slam-bucklan och ta emot prischecken på 2,5 miljoner dollar – utan att ha förlorat ett enda set under tennisturneringen.
Tennis • Publicerad 12 september 2021
18-åriga Emma Raducanu från Storbritannien lyfter US Open-bucklan i New York.
18-åriga Emma Raducanu från Storbritannien lyfter US Open-bucklan i New York.Foto: Seth Wenig/AP/TT
Emma Raducanu under finalen.
Emma Raducanu under finalen.Foto: Seth Wenig/AP/TT
Leylah Fernandez.
Leylah Fernandez.Foto: Elise Amendola/AP/TT

Det är en osannolik seger. Raducanu är den första oseedade kvalspelaren någonsin, både bland herrar och damer, att ens ta sig till en grand slam-final.

Den överlyckliga segraren kunde knappt tro att det var sant inför de stående ovationerna på ett fullsatt Arthur Ash Stadium i New York.

Annons

– Det var en oerhört tuff match och nivån var extremt hög, säger hon.

– Jag kan inte förstå det. Det är en sådan dröm.

Flera matchbollar

Själva finalen i US Open var en skräll redan i sig. På andra sidan nätet stod den 19-åriga kanadensiskan Leylah Fernandez, som på sin väg mot finalen slog ut världstvåan Aryna Sabalenka, världstrean och den regerande US Open-mästaren Naomi Osaka, samt den trefaldiga grand slam-vinnaren Angelique Kerber. En häpnadsväckande prestation för en spelare som är rankad 73:a i världen.

Men jämngamla Emma Raducanu – båda finalisterna är födda 2002 – blev för tuff.

Brittiskan besegrade Fernandez med setsiffrorna 6–4, 6–3, och 18-åringen gick därmed igenom hela tennisturneringen utan att förlora ett enda set.

– Även om jag på pappret inte tappade ett enda set, så har jag stött på motgångar i varje match, säger den nyblivna mästaren, rapporterar Reuters.

I finalen fick Raducanu kämpa sig till flera matchbollar, som Fernandez gång på gång räddade, innan hon till slut kunde brista ut i ett segervrål. Efteråt hyllade en rörd och överväldigad Raducanu sin motståndare.

– Vi har båda spelat en djärv tennis de senaste två veckorna. Jag hoppas att vi kommer att mötas i många turneringar framöver och förhoppningsvis i många fler finaler, sade hon om Fernandez i tacktalet på centercourten.

Hyllningar

Raducanu är den första brittiskan att ta hem en grand slam-titel sedan Virginia Wade vann Wimbledon 1977 – och hyllningarna strömmar in.

"Det är en aktningsvärd prestation vid en så ung ålder, och ett bevis på ditt hårda arbete och engagemang. Jag hyser ingen som helst tvekan om att din enastående prestation, liksom den från din motståndare Leylah Fernandez, kommer att inspirera nästa generations tennisspelare," skriver drottning Elizabeth II i ett gratulationsmeddelande.

Annons

"Jag sänder mina varmaste lyckönskningar," avslutar den brittiska drottningen.

Premiärminister Boris Johnson stämmer in i hyllningskören.

"Vilken sensationell match! Stort grattis till Emma Raducanu. Du visade upp fenomenal skicklighet, stabilitet och mod och vi är alla enormt stolta över dig," skriver han på Twitter.

"Njuter bara av livet"

Finalmötet mellan Fernandez och Raducanu var första gången sedan 1999 som två tonåringar gjorde upp om en grand slam-titel på damsidan. Då vann en 17-årig Serena Williams över den då 18-åriga Martina Hingis i US Open.

– Jag hoppas att jag snart är tillbaka i finalen och kan plocka hem bucklan, sade Fernandez mellan tårarna efter förlusten.

I sitt tal inför New York-publiken passade kanadensiskan på att uppmärksamma årsdagen av 11 septemberattackerna för 20 år sedan.

– Jag vet att det är särskilt tufft för New York en dag som denna. Jag vill bara säga att jag hoppas att jag kan bli lika stark och uthållig som New York har varit de senaste 20 åren, sade 19-åringen och möttes av ett mäktigt bifall från publiken.

Båda de unga finalisterna fick motta ett kompakt stöd från åskådarna och var märkbart rörda över framgångarna.

Så vad händer nu för Raducanu? Ingen aning, säger 18-åringen själv.

– Jag känner absolut ingen press. Jag är ju fortfarande bara 18 år.

Annons

– Jag tror att det är dags att bara stänga av alla tankar om och planer för framtiden. Jag har absolut ingen aning. Just nu bryr jag mig inte om något. Jag njuter bara av livet, säger hon, rapporterar Reuters.

Fakta: Emma Raducanu

Född: 13 november 2002

Födelseort: Toronto, Kanada

Bor: London, Storbritannien

Nationalitet: Brittisk

Världsrankning: 150

Vunna titlar: 1

Vunna grand slam-titlar: 1

Källa: AFP

Fakta: Emma Raducanu

2021: Emma Raducanu, Storbritannien.

2020: Naomi Osaka, Japan.

2019: Bianca Andreescu, Canada.

2018: Naomi Osaka, Japan.

2017: Sloane Stephens, USA.

2016: Angelique Kerber, Tyskland.

2015: Flavia Pennetta, Italien.

2014: Serena Williams, USA.

2013: Serena Williams, USA.

2012: Serena Williams, USA.

Källa: AFP

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons