Annons

13 gången gillt för Söderling

Allting har sitt slut och inga sviter lever för evigt.
Sport • Publicerad 1 juni 2010
Äntligen ville det sig för Robin Söderling.
Äntligen ville det sig för Robin Söderling.Foto: Christophe Ena

På 13:e försöket kom segern över Roger Federer.

Robin Söderling vann till slut kvartsfinalen i Paris med 3–1 i set.

Annons

För nästan exakt ett år sedan stod han för en av tennishistoriens största sensationer när Rafael Nadal besegrades. Den på onsdagskvällen var dock näst intill i klass med vinsten mot Nadal – såväl personligen men också ur ett internationellt perspektiv.

För efter tolv matcher och lika många förluster mot världsettan fick Söderling äntligen besegra sin nemesis, 3–6, 6–3, 7–5, 6–4. Svensken gjorde dock inte bara upp med sitt eget tunga facit utan satte också stopp för en annan svit.

Sedan 2004 hade Federer nått 23 raka semifinaler i grand slam-sammanhang.

Det var ett fantastiskt rekord men i regnet och mot Söderling fick den ett slut – trots allt.

För i första set såg det ut att bli ännu en repris på de tidigare mötena mellan de båda. En schweizisk världsstjärna som inte tillät Söderling några chanser i sina servegame samtidigt som Söderling, pressad att prestera hen mycket låg procent på sin förstaserve (47 procent).

Ingen kunde då förutspå det omedelbara breaket i andra set, det som gav svensken 2–0 och som var första gången på fyra grand slam-matcher som han lyckades bryta Federers serve.

Så lite krävdes dock för att få Söderling att spela, slita sig från historien mellan de båda, ta hem andra set och samtidigt som regnet strilade ned rädda en setboll i tredje set. Inte ens ett regnavbrott under tredje fick Söderling att tappa fokus.

När klockan närmat sig kvart i åtta så stod han slutligen där, vid ställningen 5–4 i fjärde set. På femte breakbollen i setet hade han slutligen lyckats att bryta schweizarens serve. En forehandscross hade gett honom två matchbollar. Han skulle dock bara behöva en. Hans andraserve kunde inte Federer styra in utan returen seglade förbi baslinjen.

Tennishistoria hade skrivits ännu en gång.

TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons