Annons
Nyheter

Tjejerna som alltid når högst upp

Överlägsna.
Borås A-flickor kan det där med att spela basket.
Och de har kul ihop.
Nyheter • Publicerad 9 januari 2008
BRA MOTSTÅND. Isabel Saikkonen försöker göra poäng mot Borås Baskets P95:or. Varje måndag tränar lagen tillsammans för att utvecklas.
BRA MOTSTÅND. Isabel Saikkonen försöker göra poäng mot Borås Baskets P95:or. Varje måndag tränar lagen tillsammans för att utvecklas.Foto: Lars-Åke Green

Basket Borås.

Ta en titt på tabellen.

Annons

Det här är historien om tjejerna som inte förlorat under hela hösten. Och bortsett förluster i stora turneringar förra våren har de länge gått segrande genom basketlivet. Men så har det inte alltid varit.

För snart tre år sen slogs Borås lag från Dalsjöfors och Engelbrekt ihop. Innan dess var de bittra fiender och årets mest prestigefyllda matcher spelades just mellan lagen från samma förening.

På den tiden var det omöjligt att alla skulle stå som vinnare. Men spelarna blev färre och snart återstod bara de som var riktigt intresserade.

De åtta som nu utgör Borås Basket Engelbrekt.

Vann med 112–25

I Engelbrektshallen har fnittret och skratten från träningens inledning försvunnit. Tystnaden har segrat. Nya coachen Johanna Larsson förklarar lugnt och sansat att spelet mot klubbens duktiga P95:or är alldeles för grötigt. Att det inte funkar när alla spelare jagar bollen samtidigt.

Några sekunder senare är spelet i gång. Då sitter passningarna, skotten likaså och de gemensamma attackerna mot bollhållaren är slängda långt bortom Viskan.

Tempot är högt.

– Vi utvecklas mer om det är jämna matcher, säger Isabel Saikkonen.

Fast de jämna matcherna har inte varit många i höst.

Annons

– Mot Tjörn vann vi med 112–25. Det var faktiskt tråkigt. Vi skrattade nästan åt varandra under matchen, säger Emelie Samuelsson.

Laget har varit så överlägset att det vunnit även när spelare saknats på plan.

– Förra hösten blev jag nästan alltid utfoulad. I en match hade vi bara fem spelare och dessutom blev en skadad, så den sista minuten var vi bara tre på plan. Men vi vann ändå, säger Linnea Hemmarö.

Bra skolning i teknik, kondition och spelförståelse, en rejäl portion talang och kraftiga vinnarskallar har lagt grund till tjejernas framgångar. Fast minst lika viktigt är sammanhållningen. Glädjen till basketen och glädjen till varandra.

– Om jag säger något taskigt till Emelie så tar hon inte det personligt. Hon vet att jag inte är samma person på banan som vid sidan av, säger Isabel Saikkonen.

Nya utmaningar

Förutom vid veckans tre träningstillfällen och matcherna, så träffas tjejerna gärna på fritiden, trots att de bor utspritt i och omkring Borås.

De har besökt Liseberg, lagat mat och ätit ihop, tittat på film och spelat matcher mot sina föräldrar.

– Det betyder väldigt mycket med bra gemenskap, säger Emelie Samuelsson.

När vårserien drar i gång på lördag finns Tjörn inte längre med. Däremot Marbo och Borås Boda. Och i premiären väntar just syskonlaget från Boda. En match tjejerna mer än gärna vill vinna, särskilt med tanke på att lagen två gånger i veckan tränar tillsammans.

Annons

Senare i vår väntar DM, TV 4-cupen i Skövde och Basketfestivalen i Göteborg.

– Förra året förlorade vi några matcher i de turneringarna, men då var många skadade. Nu kan alla spela och det hade varit kul att vinna alltihop, säger Linnea Hemmarö.

Första testet sker i Engelbrektshallen på lördag klockan 12.

Martin Björklund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons