Annons
Nyheter

Johan backar inte för mer snö

För Johan Westerlund är livet en jakt på snö.
Han trivs på den.
Och bra är han också.
Nyheter • Publicerad 23 januari 2008
Johan Westerlund tvingas åka runt för att hitta snö att träna på.
Johan Westerlund tvingas åka runt för att hitta snö att träna på.Foto: Jan Pettersson

Alpint ulricehamn

Sedan oktober har 14-årige Westerlund varit två gånger i Österrike och tre gånger i Sälen. Två gånger om har han besökt såväl Idre som Funäsdalen och dessutom har Mora och Vemdalen fått var sitt besök.

Annons

Det betyder många lediga timmar från skolan och väldigt många timmar i bil för att få tillgång till slalombackar i kombination med snö.

– Ibland kan det vara jobbigt att åka. Jobbigast är det när man ska i väg, men när man är där är det bara gott.

Har gett resultat

Vistabacken har ännu inte varit snötäckt i år. De vita fläckar som syns till är kvar från årets alltför få frostnätter. Så nära på varje helg har Johan tvingats lämna Ulricehamn.

– Pappa kör mig oftast, ibland åker jag med distriktslagstränaren och ibland med andra åkare härifrån som också letar snö.

Och snöletandet har fått effekt. Rejält.

Johan har i ett par år placerat sig på pallen i många nationella tävlingar. Men i år har han tagit ytterligare ett kliv. Andraplatsen vid en stor tävling i Klövsjö för några veckor sen, förde honom vidare till ett läger. Och bra träningsåk där i såväl slalom, storslalom som super-G gav i sin tur till en plats i ungdomslandslaget.

I mitten av februari ingår han i den sex åkare starka trupp som tävlar i slovenska Skofja Loka i en slalom- och en storslalomtävling.

– Det ska bli kul och spännande.

Är du nervös?

Annons

– Nej.

Fyra olika landslagstrupper är uttagna att åka på i varsin tävling i Europa.

– Jag är nog bäst i storslalom och det var därför jag fick åka till Slovenien. Backen där passar väldigt bra för storslalom. Jag är inte riktigt lika bra i slalom, men det är nog roligare för där händer det något hela tiden.

Tränar hockey

För att bli bättre i slalom behöver han bli snabbare i benen och tränar, det gör han – även om det för närvarande inte blir i Vistabacken.

Istället för barmarksträning med SK Boge föredrar Johan hockey. Hans lag, UIF tränar fyra pass i veckan plus två matcher. Johan är med så ofta han kan. Och eftersom han har ishockey som elevens val i skolan blir det ytterligare två timmar med skridskor på fötterna.

– Man använder ungefär samma muskler där som i slalom, och då spelar jag hellre hockey med mina kompisar.

Han verkar ta dagen som den kommer och bryr sig inte nämvärt om vad framtiden ska bjuda på. Om det ska bli skidgymnasiet i framtiden har han ännu inte bestämt

– Jag får se om jag tycker det är lika roligt då när jag ska välja.

Men innan dess blir det internationell tävlingsdebut i Slovenien. Iförd landslagsdress. µ

Martin Björklund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons