Annons
Nyheter

Nielsen bjuder på få nyheter

Ett enkelt sätt att ta vara på schlagerkarusellens genomslagskraft är ju som bekant att så fort som möjligt ge publiken möjlighet att köpa det aktuella materialet. I fallet Sanna Nielsen firades hennes fjärdeplacering i Eurovision Song Contest med den fyra spår långa EP:n Undo.
Nyheter • Publicerad 7 juli 2014
Foto: 
Foto: PER LARSSON / TT
Foto: 

Lite ovanligt att inte satsa på en fullängdare redan då, men naturligtvis ett bra sätt att köpa sig lite tid och faktiskt satsa på en ordentligt genomarbetad fullängdare i ett senare läge.

Problemet är väl bara att när detta nya album nu är i hamn så erbjuds förhållandevis få nyheter jämfört med föregångaren, och överdrivet genomarbetad känns satsningen inte heller. Fem nya spår, varav ett är en akustisk version av Undo, har tillkommit sedan sist. Det är alltså inte fråga om någon vidare generositet gentemot fansen, men vissa höjdpunkter finns det ändå.

Annons

Nielsen må upprepa ett redan inarbetat och väl beprövat koncept som lättast kan sammanfattas som kommersiell, melodistark och balladistisk R'n'B. Men det är också ett uttryck som klär hennes röst. Det hörs exempelvis i de inledande Skydiving och Breathe, samt i de sedan tidigare bekanta Rainbow och Ready.

Fast, många floskler blir det också. Framförallt textmässiga, men även det musikaliska känns landar ibland i klichér. Trouble låter till exempel som en produkt av snabba genvägar och copy/paste-lösningar.

Balladformatet fungerar dock genomgående bra, även om doften av schlager till och från blir lite väl påträngande. Och på tal om schlager. Överlag är det nog just nu fråga om en aningen avgörande tid för Sanna Nielsen, då hon står inför beslutet att stanna kvar inom Melodifestival-sfär eller gå vidare på nya vägar i karriären.

Jag hoppas personligen på det sistnämnda. Inte för att Nielsens artistskap är malplacerat i schlagerkretsar, det har hon ju redan motbevisat. Men, samtidigt har hon vid det här laget också gjort klart för lyssnarna att hon behärskar många olika stilar, och att stanna nu vore förmodligen dumt ur många aspekter.

Lite mer tålamod, ny låtskrivarinput och omvälvande genreinfluenser snarare än begagnade mallar så kan hon nog komma något verkligt intressant på spåren.

Ja, kanske skulle hon faktiskt klättra än högre i Eurovision-tabellen under sådana förutsättningar, om hon fortfarande skulle vara intresserad av liknande äventyr.

Karin Grönroos

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons