Annons
Nyheter

Lorentz - uppenbar känsla för stil

Jag håller Lorentz Berger som Sveriges bästa rappare. Visst, några flowar nog ännu bättre, andra har säkert mer närvaro på scenen eller större gatukredd.
Nyheter • Publicerad 4 juni 2014
Lorentz, bästa rapparen i Sverige?
Lorentz, bästa rapparen i Sverige?Foto: Fotograf: Eva Tedesjö

Men ingen kommer i närheten av Lorentz fantasi och uppfinningsrikedom framför micken. Med sina vilda associationer och diftongexperiment har 22-åringen flyttat fram gränserna för vad en svensk MC kan vara.

”Ville bara känna mig fri huh / Aung San Suu Kyi huh”, rimmar han i Acqua di Losó, andra spåret från hans första skiva utan storebrorsan Martin Sakarias. Låttiteln är förresten namnet på den egna parfym som han satt som nästa mål i karriären.

Annons

Modeälskaren Lorentz jobbar också på en egen klädkollektion och rappar om sin Christian Lacroix-sjal på nya singeln Allt för mig. Det är svårt att inte dra paralleller till modelejonet A$AP Rockys nedbrytande av hiphopens konservativa könsstereotyper på andra sidan Atlanten.

Redan på förra Lorentz & Sakarias-albumet Himlen är som mörkast när stjärnorna lyser starkast stack lillebror Berger hål på machoidealen i svensk rap.

Hans osminkade vers om sin och brorsan Sakarias uppväxt var sårbar och omöjlig att värja sig emot, med rader som ”jag grät mycket / för mammas ångestattacker, de lät mycket”. Den här gången har han blivit ännu känsligare.

Albumtiteln Kärlekslåtar säger det mesta och är typisk för Lorentz förmåga att göra guld av ämnen som skulle få andra rappare att skrika ”NO HOMO!” i panik. På den briljant torrentbetitlade The.OC.S01E01.DVD-Rip.Xvid har han samplat från teveserien och duettsjunger med Say Lou Lou om en kärlek som är lika stark som hos rollfigurparen Seth och Summer eller Coop och Ryan. Bland de andra titlarna finns Mimosa (en drink med champagne och juice) och någon slags emoticon.

Tyvärr är innehållet på Kärlekslåtar inte riktigt lika nyskapande som förpackningen utlovar. Lorentz sjunger mer än han rappar och tenderar att fastna i sin Drake-lika melankoli. Produktionen med silkeslena synthpads och stora reverb överraskar för sällan.

Allt från mig står ut mig med en stark refräng, även om verserna kommer farligt nära Ansiktets skoj-r’n’b. Lorentz sprudlande energi kommer bara i små doser, främst i Robyn Fenty och Där dit vinden kommer. Den senare är albumets höjdpunkt med ett tungt gospelbeat och vassa gästspel från Joy, Jaque, jj och Duvchi.

Som helhet är Kärlekslåtar ett stilrent album, men känslan är att Lorentz ambition att göra snygg r’n’b hämmar hans kreativitet onödigt mycket.

Joel Sjöö

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons