Annons
Nyheter

Kajsa Kettil: Siktet är trots allt inställt på ett fast jobb direkt hos företaget

Bemanningsbranschens rykte har förbättrats, och arbetsgivarna betonar att personalen har schyssta villkor. De bemanningsanställda själva säger att de trivs, men att siktet trots allt är inställt på ett fast jobb direkt hos ett företag.
Borås • Publicerad 1 februari 2017

Den här gången stod vi och vägde. Skulle vi baka ihop områdena bemanning och rekrytering till det kommande numret av bilagan 7H Affärer, eller skulle vi renodla och hålla oss till bemanning? Vi valde det senare, trots att ämnena ibland hakar i varandra.

Det visade sig finnas mycket att berätta om den bransch som anställer och hyr ut sin personal till kundföretag. De senaste veckorna har reportrar och fotografer på Borås Tidning och Ulricehamns Tidning, som tillsammans skapar bilagan du håller i din hand, träffat flera bemanningsföretag i Sjuhärad. Bilden företagen ger är att den som har viljan och rätt inställning har stora chanser att få jobb som bemanningsanställd.

Annons

Samtidigt pågår två parallella förändringsarbeten. Dels vill bemanningsföretagen tvätta bort den stämpel som branschen fick i sin ungdom på 1990-talet. När det plötsligt blev fritt fram för vem som helst att starta företag och hyra ut personal, drog oseriösa aktörer ner ryktet.

Bemanningsbranschen har mångdubblats i storlek de senaste decennierna, från blygsamma 2 000 till dagens omkring 75 000 heltidsanställda. Enligt branschen själv har företagen som utnyttjade personalen sållats bort, och de företag som är kvar efterfrågar hårdare reglering för att ytterligare säkra villkoren för de bemanningsanställda och därmed förbättra ryktet för hela branschen.

Det för oss över till förändringsarbete nummer två: att höja anställningsformens status. Allt fler arbetsgivare väljer att kalla sin personal "konsulter". Och då är det inte några IT-specialister vi talar om, utan tjänster på exempelvis lager, industrier och kontor.

Arbetsforskare vid Högskolan i Borås håller med om att bemanningsbranschens ställning har normaliserats. Nu kan företag vända sig till bemanningsföretag vid toppar i produktionen utan större risk att någon anklagar dem för att utnyttja inhyrd personal.

Ett resonemang som tyvärr inte fick plats i reportaget på sidorna 4-7 förklarar varför svenska företag gärna hyr in personal. Arbetslivsforskarna jämförde Sverige med Danmark, ett land där det är lättare att både bli av med jobbet och att hitta ett nytt. Sveriges modell med starkt anställningsskydd kan få följden att företag undviker att ta risker i samband med anställningar. Är behovet bestående? Fungerar det med den anställde? Att hyra in personal blir då ett slags provanställning.

Den största vinnaren är enligt forskarna företagen. Och de anställda själva då? De bemanningsanställda vi har träffat berättar att de trivs på sina jobb och tar upp fördelar som att tjänsten ger dem en chans att bättra på sitt cv. Men de är samtidigt tydliga på en punkt: målet är en fast anställning direkt hos ett företag.

När den här texten var så gott som färdigskriven plingade det till i mejlkorgen. Ett rekryterings- och bemanningsföretag inriktat på chefs- och specialistrekryteringar hoppades att vi skulle skriva om dem. Företaget ligger i Stockholm och har därmed svårt att kvala in hos 7H Affärer. Branschkollegor inom rekrytering i Sjuhärad, däremot, dem lär vi få tillfälle att besöka framöver.

Kajsa Kettil

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons