Annons
Nyheter

Vietnam nästa

Vietnams kultur, historia och mat har länge lockat besökare. Nu börjar även de fina stränderna hamna i blickpunkten. Fullt av upplevelser och förbluffande prisvärt tycks Vietnam gå mot ett genombrott som resmål. I vinter startas svensk charter dit.
Nyheter • Publicerad 9 januari 2008
Utblick från en av villorna på hotell Evason Hideaway utanför Nha Trang. Naturen här bjuder på en blandning av skärgårdskänsla och tropisk grönska.
Utblick från en av villorna på hotell Evason Hideaway utanför Nha Trang. Naturen här bjuder på en blandning av skärgårdskänsla och tropisk grönska.Foto: 
De gröna risfälten är fortfarande grunden i Vietnams ekonomi. En klassisk vy på landsbygden mellan Phan Thiet och Nha Trang.
De gröna risfälten är fortfarande grunden i Vietnams ekonomi. En klassisk vy på landsbygden mellan Phan Thiet och Nha Trang.Foto: 
Två pojkar med sina ?sandpulkor? som de gärna hyr ut. Ökenområdet heter White Dunes och ligger i närheten av Phan Thiet.
Två pojkar med sina ?sandpulkor? som de gärna hyr ut. Ökenområdet heter White Dunes och ligger i närheten av Phan Thiet.Foto: Anders Pihl
En kvinna cyklar förbi ett tempel. Den som lämnar hotellområdet i Mui Ne har mycket att upptäcka.
En kvinna cyklar förbi ett tempel. Den som lämnar hotellområdet i Mui Ne har mycket att upptäcka.Foto: 
Nha Trangs vindlande gränder bjuder på vänskapliga möten och ömsesidig nyfikenhet.
Nha Trangs vindlande gränder bjuder på vänskapliga möten och ömsesidig nyfikenhet.Foto: 
Avkoppling sker på den sju kilometer långa stranden i Nha Trang, som räknas som Vietnams bästa stadsstrand.
Avkoppling sker på den sju kilometer långa stranden i Nha Trang, som räknas som Vietnams bästa stadsstrand.Foto: 

– Välkommen till Vietnam! ropar en liten pojke på stranden i sydvietnamesiska staden Nha Trang. Engelskan är knagglig men välmeningen går inte att ta miste på.

Stranden i Nha Trang är bred som en fotbollsplan och lång som en evighet. Framför oss bjuder havet och kustbergen på ett storslaget panorama och längs horisonten vilar en rad öar i soldiset. Försäljare i konformade hattarna glider leende förbi i maklig takt. Än så länge finns det massor av plats för de fåtaliga solbadande turisterna.

Annons

Bakom stranden väntar många annorlunda upplevelser. I den gamla stadskärnan finns den myllrande och färgmättade marknaden Cho Dam. Längre bort, på toppen av en kulle, ligger Po Nagar, en rikt utsmyckad tempelgrupp från 800-talet. Däremellan ryms stadens hamn, full av liv och farkoster av alla storlekar.

Apkoloni

I Vietnam möter man ett lite genuinare Asien och ofta en sällsynt hjärtlighet från befolkningen. Samtidigt upptäcker allt fler Vietnams underskattade stränder och den speciella blandning av kulturupplevelser och badliv landet erbjuder.

Här i Nha Trang finns ovanligt bra möjligheter att kombinera lite av varje. De flesta som besöker staden gör en båtutflykt i skärgården utanför, exempelvis till Monkey Island där en stor koloni apor lever. I varje båttur brukar snorkling i kristallklara vatten och en god vietnamesisk lunch ingå.

På kvällarna är det svårslaget trivsamt att möta den ljumma skymningen på något ställe nära havet, till exempel Nha Trang Sailing Club. Stadens nattliv är varierat med många barer och flera diskotek.

I vinter finns tre svenska charterorter i södra Vietnam: Nha Trang, Phu Qouc och Phan Thiet. Mycket skiljer dessa destinationer åt, men de fina stränderna har alla tre gemensamt. Dessutom delar de den spännande startpunkten Saigon (officiellt kallad Ho Chi Minh City) som man bör ge minst ett par dagar.

Intensiva sexmiljonersstaden Saigon håller snabbt på att bli en av de betydande metropolerna i Asien. Det märks inte minst på shoppingen. Visst finns Vietnams traditionella hantverk kvar i allra högsta grad, men många blir förvånade av shoppingdistriktens nya trendiga boutiquer. Ett gott råd är att lämna rum i resväskorna för alla fynd eller köpa nya billiga resväskor. Utbudet är enormt och det är fortfarande fantastiskt billigt.

Från Saigon är det en timmes flyg till Phu Qouc, Vietnam största ö och ett namn att lägga på minnet. Merparten av ön passar nämligen in i den klassiska bilden av ett tropiskt paradis med lutande palmer och vattenbryn i lysande turkost.

Naturälskaren finner sig väl tillrätta på avslappnade och stillsamma Phu Qouc. Endast en liten sträcka har bebyggts med hotell. Resten av öns stränder är i stort sett ännu orörda ännu en liten tid. Det är en utmärkt idé att hyra cykel eller moped här och ta sig runt den vackra kusten på egen hand.

Kitesurfning

Annons

Ett helt annat intryck gör Phan Thiet, drygt tre timmar med bil från Saigon. Hit lockas besökare av Mui Ne-bukten, den snabbast växande stjärnan på Vietnams turisthimmel. Hela denna milsvida sandstrand är klädd av hotell och bungalowbyar. Mui Nes nybyggda semesteranläggningar har alla bekvämligheter och generösa grönområden. Många aktiviteter erbjuds, framför allt kitesurfing.

Men den som vill uppleva vietnamesisk vardag måste ta sig iväg en bit, åtminstone till fiskebyn Mui Ne vid buktens östra ände. Utanför byn hittar man dessutom två områden med tvättäkta vietnamesisk öken. Att åka pulka nerför de väldiga och ibland 70 meter höga sanddynerna är populärt både bland vietnameser och turister.

I Vietnam råder idag hektisk byggboom. Landet har lämnat krigsårens historia bakom sig och förbereder sig som bäst på en välmotiverad turistinvasion. Många bedömare tror att Vietnam på sikt kommer överta en stor del av resenärerna som idag kommer till Thailand.

Kort sagt: det är läge att upptäcka det fascinerande Vietnam – innan alla andra gör det.

Anders Pihl, TT Spektra

Kort om Vietnam

Världsdel: Asien

Folkmängd: 83 miljoner

Tidsskillnad: + 6 timmar.

Språk: Vietnamesiska. Engelska fungerar bättre än man tror.

Valuta: 1.000 vietnamesiska dong (VND) = cirka 0,414 svenska kronor.

Pengar: Uttagsbankomater finns. Amerikanska dollar godtas på de flesta håll.

Visum: Behövs inte för svenska medborgare.

Läs mer på nätet: www.vietnamtourism.com

Reseguide

Charter/paket: Ving, Fritidsresor och Apollo flyger charter till Vietnam. Charterorterna är Saigon (Ho Chi Minh City), Phan Thiet, Nna Trang och Puh Qouc.

Prisexempel, del i dubbelrum: 13.700 kr (tre nätter i Saigon, elva nätter i Phan Thiet)För en fördjupande Vietnamresa kan Tema-resor och Läs och Res vara värt att kolla upp.

På egen hand: Reguljära flygpriser till Saigon varierar beroende på säsong.

Prisexempel: 9.220 kr t.o.r Stockholm till Saigon med Lufthansa. Avresa i januari.Numera finns även lågprisflyg från Bangkok och Singapore till Saigon, till exempel med Bangkok Air och Jet Air.

Ta sig runt på plats: Taxi är billigt. Annars är Moto, motorcykeltaxi, det vanligaste sättet att ta sig runt. För längre sträckor finns bra bussar och prisvärt inrikesflyg, www.vietnamairlines.comoch www.pacficairlines.com

Bästa tid att åka: Södra Vietnam har torrperiod från december till april. Även övriga månader kan fungera för resande, då regnen mest brukar bestå av korta eftermiddagsskurar.

Mat och Dryck: Det alltmer uppmärksammade vietnamesiska köket bjuder på massor av läckerheter, som fyllda vårrullar eller lamm med mynta och chili. Till maten dricker man med fördel lokalt öl, även om vin ofta går att beställa.Man ska inte heller glömma att den franska mattraditionen finns bevarad sedan kolonialtiden. I Saigon finns några fantastiska franska restauranger.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons