Annons
Nyheter

Festlig weekend i whiskyland

Glasgow är trend, nöje och fest. Edinburgh är slott och säckpipor. Vänliga Skottland har allt för en rolig långweekend.
Nyheter • Publicerad 17 januari 2008
Destilleriet Famous Grouse.
Destilleriet Famous Grouse.Foto: Britain on view
Slottet i Edinburgh omgivet av en stad fylld av kulturhistoria.
Slottet i Edinburgh omgivet av en stad fylld av kulturhistoria.Foto: Britain on view
Pubar och barer i nöjesstaden Glasgow.
Pubar och barer i nöjesstaden Glasgow.Foto: Britain on view
Foto: Natalie Pecht

Sedan budgetflygen började åka till Glasgow

Prestwick har staden fått ett stort lyft bland svenskar. Efter London är Edinburgh och Glasgow två av de populäraste turistmålen i Storbritannien. Men sinsemellan är dessa städer helt olika.

Annons

Först vad som förenar: den härligt vänskapliga atmosfären med gladlynta skottar. Vänliga Skottland är ingen klyscha, snarare en underdrift. När jag festade med skotska fotbollssupportrar (med kilt och whiskyplunta, men utan kalsonger och irrationella aggressioner) i Genua inför Sverige-Skottland i fotbolls VM-90, insåg jag att de är världens roligaste fotbollsfans.

Historiska vingslag

Vintern är en bra period att åka hit, med mindre turister men med rikt folkliv på pubar och restauranger. Om man skall generalisera är Edinburgh den vackra, kulturhistoriska staden med kraftiga historiska vingslag, med sitt sagoslott på kullen i spetsen och sin vaktparad med säckpipor och kiltar. Scotch Whisky Heritage Centre är kul att besöka om man vill få en introduktion till whiskyn och dess historia. Men riktiga fantaster och whiskykännare bör definitivt göra en dagstur till ett destilleri, som klassiska glada och goda ”smakfabrikerna” Famous Grouse och Glengoyne.

– För dem med kalla nerver rekommenderar jag en spöktur i underjordiska gränder med berättelser om gamla mord. Eller besök Rosslyn Chapel från inspelningarna av Da Vinci-koden, upplyser Helene Hofverberg, kommunikationsansvarig på Storbritanniens turistkontor Visit Britain.

Nöjesstaden Glasgow

Glasgow – däremot – vibrerar av musik, fest, trendiga barer, designrestauranger och modeshopping. Här skall man köpa prisvärda märkeskläder med skotska rutor på kjolar och kavajer, lammull med Lyle & Scott, ursnygga Ben Sherman-tröjor och stilfulla byxor av Storbritanniens okrönte modekung Paul Smith.

Glasgowborna älskar sina musikpubar med levande skotsk musik och stora band som Travis och Franz Ferdinand. De har ställen som Ben Nevis eller kulturcentret Òran Mór (betyder ”livets underbara melodi”) med det bästa inom traditionell folkmusik och blues.

En förtalad maträtt

Formintresserade betalar 10 pund för inträde till många av stadens berömde designer Charles Rennie Mackintoshs skapelser, bland andra House for an Art Lover och One Devonshire Gardens.

West End är stadens hetaste restaurang- och klubbområde med ett lustfyllt och ungdomligt gatuliv. Maten i restaurangerna har mycket goda färska och lokalproducerade grönsaker och roliga upphottade, traditionella recept.

Annons

– Varför inte prova haggies? Det är en alltför förtalad rätt som ser ut som pölsa och sägs vara gjord på fårmage. Men modernt tillredd är den en härlig smaköverraskning, tipsar Helene Hofverberg.

Glasgow är perfekt för tjej- och grabbgäng, golf- och whiskyälskare. Skål för en riktigt skotskrutig helg i goda vänners lag.

Andreas Strömberg , TT Spektra

Resfakta Skottland

Flyg: Ryanair från Skavsta och Göteborg till Glasgow Prestwick, pris från 200 kr enkel resa. Sterling från Köpenhamn och Arlanda till Edinburgh, pris från 398 kr enkel. SAS från Kastrup till Edinburgh.

Bra hemsidor: www.visitscotland.se, www.seeglasgow.com, eller www.edinburgh.orgMusikfestivalen www.celticconnections.com16 januari–3 februari.

Boende: www.visitbritain.sehar stjärnmärkta och kvalitetssäkrade hotell, www.hotelweb.se, B&B på www.scotland2000.com/accom/

Golf: Några av världens mest berömda banor, St Andrews, Turnberry och Royal Troon, ligger på utflyktsavstånd.

Whisky: Gör en dagstur till destillerier, Famous Grouse, www.famousgrouse.com, och Glengyone, www.glengoyne.com, finns på bekvämt avstånd.

Mer information: Turistbyrån VisitBritain har en skottlandsexpert på tel: 08-4401700.

Boktips: Top 10 Scotland.

Andra billiga weekendresmål Ryanair har flygresor från Göteborg och Skavsta till bland annat Girona (Barcelona), Bergamo (Milano) och Dublin, från 200 kronor. www.ryanair.com.Sterling har flyg från Malmö, Göteborg, Stockholm och Köpenhamn till Florens, Nice och Alicante, från 399 kr. www.sterling.dkGermanwings flyger från Arlanda till Berlin-Schönefeld och Bonn/Köln, från 180 kr. www.germanwings.com. Fly Nordic har flyg från Arlanda till bland annat Bordeaux och Dubrovnik från 379 kr. www.flynordic.com.

Notera att alla priser gäller för enkel resa.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons