Annons
Nyheter

En boning för den moderna människan

La cité radieuse i Marseille är ett av de hus där Le Corbusier har genomfört sina tankar om ett modernt boende. Den stora byggnaden vilar på pelare i en park intill Marseilles längsta gata. Den byggdes mellan 1945 och 1952 och var avsedd för 1.600 boende.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2008
La cité radieuse byggdes för 55 år sedan, renoveringsbehovet är stort. När de ursprungliga invånarna flyttar säljs lägenheterna för drygt tre miljoner kronor.
La cité radieuse byggdes för 55 år sedan, renoveringsbehovet är stort. När de ursprungliga invånarna flyttar säljs lägenheterna för drygt tre miljoner kronor.Foto: Inger Dahlin-Ros
Marseilles största bostadshus vilar på pelare vid stadens längsta gata, Boulevard Michelet. Arkitekt var Le Corbusier.
Marseilles största bostadshus vilar på pelare vid stadens längsta gata, Boulevard Michelet. Arkitekt var Le Corbusier.Foto: Inger Dahlin-Ros

Idag bor där cirka 1.000 personer. Många av dem är pensionärer och tar gärna en promenad med hjulförsedd shoppingväska till köpcentret i närheten, istället för att köpa livsmedel i huset egen Casino-butik.

Huset är byggt för att tillgodose invånarnas servicebehov. Där finns en restaurang, Le vent de l’architecte, och ett hotell med 19 rum där ägarna försöker återskapa Le Corbusiers anda.

Annons

Löparbana på taket

Från husets tak, där det finns en löparbana på 300 meter och en badbassäng, kan man blicka ut över hela Marseille och över Medelhavet. Huset rymmer också kontor, en förskola och gymnastikhall.

Utifrån ser byggnaden ut att vara ett verk av Mondrian. Balkongernas sidoväggar i rött, gult och blått bildar ett glest återkommande rutmönster mot den gråvita fasaden.

Kanske är ändå lägenheternas planering det som säger mest om arkitektens snille, storskaligheten till trots. I mitten av varje våningsplan löper en bred korridor genom hela byggnaden. Husets korridorer kallas gator, eftersom huset var tänkt som en stad i staden. Intill varje lägenhetsdörr finns ett låsbart skåp, till vilket de boende, om de ville, kunde få sin mat levererad. Skåpet kunde också öppnas inifrån kökssidan.

Köket som ligger intill entrén är kompakt, man når det mesta utan att ta alltför många steg. Den rostfria diskbänken går upp på väggen och skyddar mot stänk. En rad halvhöga skåp skiljer köket från matplatsen och möjliggör samtal under tiden som matlagning/läxläsning pågår. Ovanför spisen finns ett grytskåp med snedställd bakvägg, där kastruller och lock lätt placeras.

Stora fönster mot Medelhavet

Från hallen och matplatsen leder en trappa ned till vardagsrummet som har dubbel höjd – precis som Le Corbusier förespråkade i Stockholmsprojektet. De stora fönstren vetter mot söder och Medelhavet. Rummet skulle sannolikt bli fasansfullt varmt sommartid, om inte tvärdrag var en inbyggd möjlighet. Lägenheten går nämligen rakt igenom huset där ett par mindre sovrum finns med öppning till en minimal balkong.

Naturligtvis skvallrar köksinredningen om att huset är gammalt, precis som duschrummet. Det senare påminner starkt om ett trångt duschrum på en båt.

Idag lider Stockholm av det hårt slitna miljonprogrammets fastigheter. Jag kan inte låta bli att undra hur Le Corbusiers Stockholmsprojekt hade tett sig idag, om det hade genomförts för 70 år sedan.

La cité radieuse Huset har 18 våningar och 330 lägenheter.Där finns också förskola, gymnastikhall, löparbana, solarium, teatersalong och biografsalong.På affärsgatan, sjunde våningen, finns bl.a. konditori, bokhandel, speceriaffär, hotell och restaurang.La cité radieuse är 137 meter långt, 24,4 meter brett och 56 meter högt.

Inger Dahlin-Ros
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons