Annons
Nyheter

Blås liv i lärandet

Vem har sagt att semester måste vara att pimpla piña colada i en solstol? I sommar finns chansen att ha kul och samtidigt lära sig mycket nytt – i Sverige.
Nyheter • Publicerad 27 maj 2008
Guidning i Arns fotspår är en dramatisk historielektion i sommar.
Guidning i Arns fotspår är en dramatisk historielektion i sommar.Foto: www.arnmagnusson.se
Hyrd stuga vid Utvandrarleden i Småland för 3.000 kronor per vecka.
Hyrd stuga vid Utvandrarleden i Småland för 3.000 kronor per vecka.Foto: Andreas Strömberg
Glasblåsare i Småland.
Glasblåsare i Småland.Foto: www.glasriket.se
Rummet "Mina damer och herrar" på Evert Taubes värld på Liseberg.
Rummet "Mina damer och herrar" på Evert Taubes värld på Liseberg.Foto: Stefan Karlberg

Gå i utvandrarnas fotspår

Mys i en billig småländsk hyrstuga bortom de stora vägarna. Upptäck gärdsgårdar, betande hästar i kuperade hagar och blanka sjöar. Utvandrarfilmen spelades in på Klasatorpet i Långasjö som nu är museum. Duvemåla där Vilhelm Mobergs mor Ida växte upp är en idyllisk gård där vi får gripande berättelser om dåtidens hårda liv. Bara några mil bort ligger glasriket med alla öppna glashyttor. Kosta har byggt ut med stor outlet och att se glastillverkningen är även roligt för barnen.

Annons

Info: www.utvandrarleden.se, www.utvandrarnasvag.se, www.glasriket.se

Bo: www.stuga.com och www.stugknuten.com. Pris cirka 2.500–4.000 kronor per vecka för torp eller större sommarhus. Fint STF-vandrarhem i Långasjö.

Lek riddare i Arn-land

I maj öppnar kyrkor, kaféer och utställningar om filminspelningen ”Arn the Movie” i Skara och ”Medeltidens värld” utanför Götene. Följ med på dramatiska guidningar där filmerna utspelar sig, som Varnhems kyrka och Gudhems klosterruin. Lek riddare under Kungahälla medeltidsdagar och kom i rätt stämning inför den 22 augusti då den andra filmen ”Arn – Riket vid vägens slut” kommer upp på biograferna.

Info: www.arnmagnusson.se, www.vastsverige.com/templates

Rid hos Bonde-Susanne

Under sommaren arrangerar Susanne Brännemo, känd från ”Bonde söker fru”, ridkurser på Småsgården utanför Rättvik. Hon är en rutinerad tävlingsryttare och instruktör och dalamiljön är förtjusande vacker att rida hennes islandshästar i. Chans finns att även få träffa hennes kärlek från TV-serien, fästmannen Per Inge.

Info: Fem dagars kurs 3.650 kronor med hästhyra. www.smasgarden.se

En svängom med Tony Irving

Humoristiska och duktiga danspedagogen Tony Irving är känd som domare i Let’s Dance. Den 6–15 juni har han öppet hus och gratis prova-på-kurser i sin nyöppnade dansakademi och därefter danskurser hela sommaren. Tony är dessutom projektledare för Stockholm International Danceweek 7–15 juni i Globen. Där kan man bland annat få prova orientalisk-, disco- och dansbandsdans. ”Målsättningen är att bygga en ny folkfest i Stockholm, som Pridefestivalen, men med danstema”, förklarar han.

Annons

Info: Tony Irving Dance Academy i Liljeholmen, tel 0735-007444. www.stockholmdanceweek.se

Cykla på lina hos Tom Tits

Den 6 juni nyöppnar Tom Tits, detta lärorika utflyktsmål, med 200 nya spännande experiment. Här kan man cykla på lina, snurra i en rotor och stå upprätt i stormvindar. Det är kul att lära sig mycket nytt under lustfyllda former. Ingen är för ung eller för gammal för ett besök på Tom Tits Experiment. I butiken finns böcker med roliga experiment och leksaker.

Info: Adress Storgatan 33 i Södertälje centrum, www.tomtit.se

Pris: Vuxen: 215 kronor, barn 3–17 år 150 kronor.

Upptäck världen med Taube

Lisebergs nya stora attraktion för sommaren är Evert Taubes värld. I denna interaktiva utställning får vi uppleva barndomsåren på Vinga, strapatsrika resor i exotiska länder och ta del av personliga brev. Med teknikens hjälp gör vi besök i skumma hamnkvarter. Nya restaurangen Café Taube ligger intill med god ”monsunsoppa” på fisk och musslor.

Info: www.liseberg.se

Pris: Entré från 7 år 70 kronor på Liseberg. Åkpass en dag med fri åkning 290 kronor.

Star Wars kommer till Ö-vik

Annons

Nu när museet i Örnsköldsvik, som har ambitionen att bli Europas bästa utställningsort, renoverats klart katapultstartar man med en omtalad Stjärnornas krig-utställning. Snart kan vi träda in i Yodas och Wookiees värld och Zam Wesells rymdskepp, aktörer i filmregissören George Lucas’ science fiction-värld

Info: Utställningen öppnar den 28/6 och stänger 30/9. www.ornskoldsvik.se/museumkonsthall

Pris: Vuxen 150 kronor och barn 5–16 år 100 kronor.

Andra lärorika utflykter:

µ?Världens första husvagnsmuseum finns i Dorotea och är öppet 10 juni–15 augusti. www.polarvagnen.com

µ Glid över Sala Silvergruvas schakt på nya höghöjdsbanor. 500 kr/pers minst 7 personer. Gå sedan på en intressant guidning om svensk gruvhistoria. www.salasilvergruva.se

µ Kreativum i Karlshamn har provstationer med energi i fokus, som Arkimedes skruv och resonansgungan, i härlig miljö vid Mieån. www.kreativum.se

µ I vackra Fjällbacka tar guider oss runt i Camilla Läckbergs deckares värld i sommar, www.camillalackberg.com

µ Längs delikatessvägen i Medelpad kan man prova getprodukter från eget mejeri och lära sig allt om surströmmingstillverkning på Oscars-fabriken. www.timra.se/turism

µ Fascinerande konst- och kulturcentrum finns i Fengersfors i Dalsland. Not Quite heter nätverket som gjort det gamla bruket till en sjudande och intressant utflyktsplats. www.notquite.se

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons