Annons
Nyheter

Svenskt 30-tal i Londonborg

Tänk att få möta svensk 30-talsdesign i en medeltida borg i London – vilken upplevelse!
Nyheter • Publicerad 12 maj 2008

Det är mångmiljardärparet Stephen och Gina Courtauld som bjuder på den goda karamellen. I början av 1930-talet letade de efter ett lantställe nära stan, och fallfärdiga Eltham Palace med sju hektar parklandskap passade dem precis: utsikt över Greenwich och ända bort till St Paul’s Cathedral.

Men det hela började för 900 år sedan, då Eltham ägdes av Vilhelm Erövrarens halvbror. Han lät bygga den vallgrav där Henrik VIII (han med de sex fruarna) älskade att fiska som barn. Elizabeth I var där mera sporadiskt, och sedan gick det raskt utför. Ända tills Stephen & Gini kom in i bilden, alltså.

Annons

Deras idé att bygga till i ren 30-talsstil var lika genialisk som oslagbar. (Fast man kan undra hur de fick byggnadstillstånd.) Den imponerande entrén är byggd som en triangel med rundade hörn, och den suveräna, enkla glaskupolen – sju meter i diameter – trollar bort väggpanelens murrighet.

Här finns alla våra tre designer samlade. Jerk Wekmästers intarsia består av klassiska italienska motiv på ena sidan och svenska på den andra, med Östbergikonen Stockholms stadshus självklart i centrum.

Framför panelerna tronar Rolf Engströmers klubbstolar och soffa, avbildade i Country Life 1936, och mellan fönstren hänger surrealisten Eric Grates två drömlika bronsplaketter, inspirerade av Alice i Underlandet.

Och visst känns Eltham Palace som Underlandet. Där fick nämligen parets halvapa, Mah Jong, husera fritt – han till och med portförbjöd vissa gäster. Men nu är alla välkomna. Och man slipper att bli biten.

Catharina Miller

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons