Annons
Nyheter

Ett bättre liv –fast med bitter eftersmak

I söndags var jag på konstnärssamtal med Elin Berge som gjort den omtalade fotoutställningen Drottninglandet som just nu visas på Hasselblad Center.
Nyheter • Publicerad 14 maj 2009
En bild att betrakta med en klump i halsen.
En bild att betrakta med en klump i halsen.Foto: Elin Berge

Berge har fotat thailändska kvinnor i Västerbotten och vill nå bortom schablonbilden av äldre svenska män och hjälplösa thailändskor. Men jag går därifrån med en klump i halsen.

Berge berättar om en ung kvinna som flyttat till Sverige och strax därefter fixat en svensk man till sin syster. När hon berättar att deras mamma numera bor hos dem på jakt efter en svensk man åt sig själv så skrattar publiken. Det lämnar en bitter eftersmak. Jag skrattar inte.

Annons

På en av bilderna sitter en man och en kvinna på en säng med huvudena tätt ihop. Berge berättar att de bara känt varandra i fem dagar men att kvinnans väninna som fixat ihop dem hade stått vid sidan av kameran och hejat på. Publiken fnittrar. Paret kan inte tala med varandra men de kan skapa en illusion av intimitet framför kameran. Jag får ont i magen.

Den nordöstra regionen av Thailand som de flesta av dessa kvinnor kommer ifrån är hårt drabbad av fattigdom, arbetslöshet och missbruk. Kvinnorna lämnar sitt land för drömmen om ett bättre liv. Giftermål med västerlänningar ansågs förr vara skamligt men har fått högt anseende på senare tid. Fenomenet tros nämligen generera så mycket som sex procent av BNP i form av hemskickade pengar och arbetstillfällen för thailändska män i Sverige. Den välvillige kan se detta som att kvinnorna får makt över männen som är kvar i Thailand. Men jag ser samma gamla hierarki med den vite mannen i topp. Det är affärstransaktioner i intimsfären. Pengar och kvinnor byter plats.

Det är naivt att tro att alla thailändska flickor är hjälplösa villebråd som fallit offer för sextörstande snuskgubbar. För många kvinnor är det ett aktivt val att prova lyckan i väst. Men lika konstigt är det att denna bild, som för övrigt är närvarande i Berges utställning, inte får ta plats i samtalet denna söndag. Det står en rosa elefant i rummet men den glöms bort i jakten efter politisk korrekthet och nya perspektiv. Och en tanke maler i mitt huvud när jag går hem. Är det bara jag som blir ledsen när jag tänker på att kvinnans säkraste väg till ett bättre liv fortfarande går via könet?

Cecilia Köljing

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons