Annons
Nyheter

Välkommet nytillskott i den ockulta trenden

Det finns killar som har en mörk och mystisk air omkring sig. Ofta utövar de en särskild lockelse på unga tjejer. Det är ingen nyhet men Becca Fitzpatrick förmår ändå att ge ämnet en originell touche.
Nyheter • Publicerad 6 september 2010
Becca Fitzpatrick.
Becca Fitzpatrick.Foto: 

I romanen Fallen ängel skildrar hon hur en tonårsflicka av olika skäl inte kan nöja sig med romantiska fantasier, utan drivs in i en farlig passion där till sist hennes eget liv hör till insatserna.

Att det erotiska står i förgrunden markeras redan från början, för den episka upptakten sker under en biologilektion. En offensiv magister går där ut hårt med sina idéer om människans fortplantning.

Annons

Till pedagogiken hör att eleverna ska arbeta i par, en från varje kön. Det får till följd att Nora Grey, bokens 16-åriga berättare, motvilligt sammanförs med Patch – en maskulin varelse vars identitet med tiden visar sig ha sin grund i det övernaturliga. Trots välmotiverad tveksamhet väcks hennes intresse gradvis för den fåordige och kryptiske pojken.

Denna ambivalenta romans utgör textens episka motor, samt de förvecklingar som följer av att Nora gör en tidskrift på internet med sin väninna Vee Sky. Deras intresse för journalistisk kombineras med äventyrslystnad, varför de gärna spionerar på folk och därmed hamnar i dramatiska situationer. De försöker exempelvis hålla sig uppdaterade om de våldsdåd som sker i trakten. Båda blir för övrigt utsatta, dessutom på ett sätt som gör det svårt för dem att anlita polisen.

På ont och gott råder det en oviss och dunkel stämning i boken. Författaren vet redan från början vilka mystiska egenskaper och förmågor några av karaktärerna har, information som läsaren saknar. Hon vill utnyttja denna okunnighet för att skapa spänning, vilket delvis fungerar, samtidigt som det skapar onödig frustration.

Becca Fitzpatrick försöker stimulera sin publik att lägga ett pussel, men trixar väl mycket med bitarna. Det förrycker i allt för stor utsträckning rytmen i det annars välfunna och tillspetsade skeendet. För nog händer det saker utöver det vanliga i boken:

”Hela kvällen kändes som en ondskefull saga som jag råkat traska in i och inte kunde hitta ut ur. En saga om fallna änglar, människohybrider och ritualmord. Jag gned tummen över mitt födelsemärke. Det sista jag ville tänka på var möjligheten att jag härstammade från en nefil.”

Nefil? Se där ett intressant nytillskott i den rådande ockulta trenden, där annars vampyrer och varulvar dominerar. I det sammanhanget hävdar sig Fallen ängel som ett välkommet komplement.

Peter Grönborg

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons