Annons
Nyheter

Uppdaterat om tonåren

Bok: SÅ VÄRT
Författare: Martin Jern
Förlag: X Publishing
Nyheter • Publicerad 11 februari 2008

Om det inte lät så larvigt, vore det lämpligt att utnämna Martin Jern (f 1978) till något av expert på fjortisar. Det var han som skrev manuset till filmen Fjorton suger (2004) och i sin kryddade debutroman Så värt befattar han sig återigen med denna ålderskategori.

Händelserna utspelas i Skåne, främst i Helsingborg. Huvudperson och bokens berättare är skejtaren Aron, till en början en osynlig statist på den skola han går. Men efter att ha varit och köpt öl i Danmark börjar det lossna rejält.

Annons

Aron etablerar sig raskt bland de coola, blir efter ett tag ihop med Klara, en tuff tjej med hög status. Men egentligen är det nog Nora han är kär i, en sexig skönhet som befinner sig än högre upp i hackordningen.

Något intresse för skolarbete och framtidsproblematik verkar inte finnas bland de ungdomar Martin Jern skildrar. Istället satsar de all energi på nuet, som toppas med privata fester och konserter. Droger saknas inte och skiftande sexpartners betraktas ofta som troféer.

I Så värt fångas fint den rastlöshet och nerv som präglar osäkra och identitetssökande tonåringar. Författaren verkar väl uppdaterad om de erfarenheter som skildras. Något som stärker autenticiteten är förmågan att laborera med ung jargong.

Dessutom äger Martin Jern en påfallande mognad som skribent, en verbal förmåga som gör honom överlägsen stoffet. Det skapar en viss distans till personerna och skeendet, vilket dock inte är någon nackdel. Tvärtom ökar den stilistiska spänsten bokens läsvärde, i synnerhet genom underfundiga, nästan osynliga komiska grepp. µ

Peter Grönborg

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons