Annons
Nyheter

Spretig debut med kritiskt ljud i skällan

Inne i varje människa / finns ett starkt och fruktansvärt djur./
/Från tid till annan / kan man känna hur det bökar och grymtar därinne, skriver Simon Jensen i sin debutsamling Skärmen.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2010
Foto: 

Djuret är det förödande informationsdjuret, grisen, som med sin enorma käke biter och förvandlar människan till ett kyligt bulldozerliknande monster.

Jensens öga sveper över urbana block och samlingar, ibland på avstånd, ibland mitt i händelsernas centrum.

Annons

Han skiftar mellan vi och dem, mellan berättande och reflekterande, långt och kort.

Gemensamt för dikterna är den civilisationskritiska skällan.

Någon större musikalitet går dock inte att urskilja i Jensens diktverk, trots att han är jazzmusiker. Hans dikter domineras istället av känslor som vrede och hopplöshet.

Men i de kantiga stroferna ryms det också humor och hopp, något som även går att spåra i de lexikala djupdykningar som inleder varje avsnitt.

Här smälter ord som dödlig och dygdig samman till dydlig, nirvana korsbefruktas med vardag och blir nirvardag.

Dessa ingående utredningar av beståndsdelar och utläggningar om hur sammansättningarna kan tolkas blir navigeringspunkter i Jensens civilisationskritik.

Sammantaget är Skärmen en kraftfull, men spretig diktsamling.

Jensen droppar många skarpa sentenser om förlorade värden och en förödande frammarsch, men ibland sveper han så hastigt att stroferna skaver mot sina egna beståndsdelar.

Jonna Fries

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons