Annons
Nyheter

Rätt najs ny deckarsnubbe med snobbnamn

Henrik Pettersson är en glidare. Ja i alla fall en småhustlare som skiter i det mesta.
Nyheter • Publicerad 13 september 2010
Foto: PEDER LINGDEN

Han bryr sig inte, så länge det funkar för honom. Kan man blåsa Svenne Banan på en hundring, en mobiltelefon eller bara göra livet lite surt för honom så är det okej

Men what the hell?

Annons

Egentligen borde han väl klippa sig och skaffa ett jobb. Nåt jävla McKneg nånstans, men vem orkar, det ju bara för losers. Dom där som gått på medelsvenssonskiten om radhus i förorten och vovve och Volvo. Stackars jävlar. Det är ballare att bara glida omkring och ta för sig av det som bjuds.

Men så är det ju det där med stålar. De räcker ju aldrig till livets nödtorft. Som lite schysst röka, nåra bärs på Kvarnen å en pizza?

Så här låter thrillern [geim] hela tiden. Från början till slut. Schysst genomarbetat och konsekvent gjort. Det ska han ha cred för datanissen Anders de la Motte, som rajtat boken.

Den handlar alltså om nämnde snubbe, gemenligen kallad HP, som på pendeltåget hittar en riktigt najs mobil av senaste modell. Men luren verka driva med honom, den bjuder in honom att spela ett spel. Och HP tror att det är polaren Mange, en äkta datanörd, som fixat till gejmet. Därmed sätts en karusell av märkliga uppdrag som ska utföras igång. Och ett ökande våld.

HP kan bara inte låta bli att sugas med. Fast han egentligen inte borde. Men han får ju lite deg också.

HP:s raka motsats är polisinspektör Rebecca Normén. Hon arbetar som livvakt på Säpo. Hon har totalkoll på livet och karriären. Dessutom är hon HP:s syster.

Genom spelet på HP:s mobil dras de båda in i en värld som i ena stunden verkar vara ett, om än ovanligt så dock oskyldigt dataspel för att i nästa vara en kamp på liv och död i en brutal verklighet.

Anders de la Motte har tidigare varit polis men arbetar nu med säkerhetsfrågor. Han skildrar i [geim] en värld som kanske finns, eller kanske inte. Jag vet inte om scenariot är möjligt, där spelare styr människor, som HP, som vore de spelpjäser i ett dataspel. Förmodligen inte. Men Anders de la Motte beskriver det väldigt trovärdigt. Han gör det dessutom med ett oefterhärmligt språk, i en handling som oavbrutet stegras i intensitet och spänning.

Rätt coolt faktiskt, av kisen med snobbnamnet. Få se om han pallar trycket och kan rajta en till.

Mats Palmqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons